Bacaul este al doilea cel mai corupt judet din tara, dupa Bucuresti – conform proiectului „Harta coruptiei locale”, lansat de Societatea Academica Româna, în care se poate vedea, pe judete, numarul de condamnari definitive în perioada 2010 – 2014 pornind de la cazurile instrumentate de procurorii DNA (Directia Nationala Anticoruptie).

Conform proiectului, indicele de coruptie în judetul Bacau este 3,21, în timp ce în Bucuresti a ajuns la 4,71, iar în Maramures la 3,36. În Regiunea Nord-Est, judetul Iasi are indicele 0,83, Suceava 0,57, Botosani 0,27 (cel mai scazut din tara), Neamt 1,51 si Vaslui 0,66.

În Bacau au fost finalizate 198 de procese în perioada 2010 – 2014, dintre care 72,22% fiind condamnari cu suspendare, în 2,02% dintre cazuri au fost implicate fonduri din Uniunea Europeana, în 14,14% dintre cazuri condamnatii lucrau în sectorul public si în 9,6% aveau functie de conducere.

PUBLICITATE

Infractiunile din judetul Bacau pot fi anchetate de centrul teritorial Bacau sau de sectiile Structurii Centrale ale DNA. Durata medie a unui proces a fost de 48,59 de luni, iar pedeapsa medie de 25,83 de luni. Cel mai mare lot de persoane judecate si condamnate au fost din celebrul „lot Banca Transilvania”, caz în care condamnarile au fost date în anul 2013. De altfel, 2013 este anul în care au fost date cele mai multe sentinte de acest gen si în judetul Bacau. Numarul de procese în care au fost condamnate cele 198 de persoane a ajuns la 201.

Informatiile strânse pentru realizarea hartii au relevat ca în toata tara 56% dintre condamnarile facute în perioada 2010 – 2014 au vizat primari, 16% viceprimari, 9% consilieri locali, 4% consilieri judeteni si 2% presedinti de consilii judetene. Restul procentelor vizeaza deputati, senatori, prefecti si subprefecti.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Curios \cu calcularea indice coruptie Bacau.Noi credeam ca activitatea DNA Bacau e ca si inexistenta. Unde sunt coruptii care au stat la baza calculului facut. In afara de boier Stavarache si cativa baroni de primari de comuna 3 sau 4 bucati nu am vazut mari realizari. Colcaie judetul de baroni comunali penali in special la comune si nu se aude nimic. Apropo nu se mai aude nimic nici de Benea cel cinstit si sarac cu doar 2 ceasuri. Asa ca mai lasati-ma cu Bacaul vostru in Top 1o.

LĂSAȚI UN MESAJ