Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii companiei Dedeman (Foto: Capital)

Dragoș și Adrian Pavăl l-au detronat, în Top 300 Capital, pe Ion Țiriac și au urcat pe primul loc

„Frații Dedeman (Dragoș și Adrian Pavăl – n.n.) au dat marea lovitură a anului” – scriu realizatorii ediției din acest an a „Topului 300 cei mai bogați români” al revistei Capital. Proprietarii companiei Dedeman au urcat, cu o avere estimată la 2-2,1 miliarde de euro, pe primul loc al clasamentului, înaintea lui Ion Țiriac – obișnuitul lider de până acum. Județul Bacău are în acest an mai mulți nominalizați în Top, dar și al doilea miliardar. Trei dintre ei nu sunt băcăuani, dar gestionează, de la distanță, companii din Bacău și Onești.

În ordinea clasificării, miliardarii și milionarii de la noi sunt Dragoș și Adrian Pavăl, Daniel Dines, Dorinel Umbrărescu, Damian Mereu, Ioan Teslaru, Familia Șerban, Grigore Filip, Doru Damaschin, Eusebiu Guțu, Familia Grigoriu, Ovidiu Budeanu și Familia Rusu. Ștefan Vuza, Viorel Cataramă (originar din Bacău), Mihail Toncea și Felix Stroe sunt în top și administrează afaceri la noi.

Avem miliardarii noștri

Averea lui Dragoș și Adrian Pavăl a crescut de la 1,7-1,8 miliarde de euro. Revista Capital le-a dedicat fraților Pavăl două pagini în Top, cu titlul „De la zero la plus infinit”.
Următorul nume din Bacău în Top (nou intrat, locul al 3-lea), este al lui Daniel Dines, oneșteanul care administrează compania UiPath și care pune roboții la muncă încât a uimit toată lumea. Averea sa a ajuns la 1,-1,3 miliarde de euro.

Ce fac milionarii

Damian Mereu, de la Croco Onești, este pe locul al 89-lea, cu 67-70 de milioane de euro.

Pe locul al 168-lea s-a plasat Ioan Teslaru, din Buhuși, cu o avere în creștere, acum de 36-37 de milioane de euro, din construcții metalice. Tot din panificație, dar cu activitate și în ferme agricole, se menține în Top Familia Șerban, din Onești, plasată cu 33-35 de milioane de euro pe locul al 188-lea.

De la compania Aerostar, următorii în top sunt Grigore Filip și Doru Damaschin, cu câte și Mihail Toncea (71 de ani), câte 31,8-38,8 milioane de euro. Al treilea acționar important al companiei, Mihail Toncea, este și el în top, dar pe locul 219, cu 29-31 de milioane de euro, însă din IAROM București, prin care deține și acțiuni la Aerostar.

Nu părăsim domeniul panificației, pentru că de acolo, dar și din agricultură și din domeniul hotelier vine, pe locul al 204-lea, cu 30-32 de milioane de euro, Eusebiu Guțu, cel care controlează compania Popas Trebeș, dar prin ea și societatea Pambac și Hotelul Moldova. Alături de el, în Top, dar de pe locul al 215-lea, stă Familia Grigoriu, car s-a rezumat la agricultură, dar deține 29-31 de milioane de euro cu Grupul de firme Confert.

Pe locul al 235-lea este plasat Ovidiu Budeanu, cu 28-29 de milioane de euro.

Ultima dintre băcăuanii din Top este Familia Rusu, care din comerțul de materiale de construcții a făcut 21,5-22,5 de milioane de euro și care o plasează pe locul al 294-lea.

Afaceriștii care și-au găsit Bacăul

Omul de afaceri Ștefan Vuza, stabilit în Cluj-Napoca, este cel care controlează, de mai mulți ani, societatea Chimcomplex Borzești. Averea sa se ridică acum la 145-155 de milioane de euro și l-a plasat în top pe locul al 35-lea.

Din Constanța a venit cu afaceri în Onești fostul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, cel care controlează operatorul de apă-canal RAJA în opt județe. Felix Stroe și familia gestionează o avere de 22-2 de milioane de euro, obținută și din reparații de nave și din hoteluri.

Un afacerist originar din Bacău este Viorel Cataramă. A ajuns la 36-38 de milioane de euro și este pe locul al 162-lea în top.

„Când am început prima afacere, nu știam nici măcar ce înseamnă acest cuvânt «antreprenor», nu știam ce este businessul, nu știam ce este un plan de afaceri. Dar am învățat extrem de repede că menirea unui antreprenor este să identifice sursele de finanțare”.
Dragoș Pavăl, președintele Dedeman, citat în Top 300 Capital