19 aprilie 2024
ActualitateBacăul a sărbătorit Centenarul Asociației Naționale Cultul Eroilor

Inițial Asociația s-a numit „Societatea Mormintele Eroilor Căzuți în Război”

Bacăul a sărbătorit Centenarul Asociației Naționale Cultul Eroilor

Filiala județeană Bacău „Col. Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (ANCERM) a marcat, joi, 12 septembrie, împlinirea a 100 de ani de la înființarea Societății „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, devenită ulterior Asociația Cultul Eroilor. Evenimentul a avut loc sub forma simpozionului „Centenar – Societatea Mormintelor Eroilor Căzuți în Război” și a fost organizat la Complexul Muzeal Județean „Iulian Antonescu”.

Sala de festivități a Complexului Muzeal s-a umplut la refuz, joi, alături de membrii Filialei Cultul Eroilor fiind prezenți militari activi, în rezervă sau în retragere, comandanți de unități militare, președinți ai unor filiale Cultul Eroilor din țară, reprezentanți ai autorităților locale, din județ și din unele localități ale județului, ai unor instituții băcăuane și ai unor organizații ale militarilor veterani, precum și un numeros grup de elevi membri ai centrelor școlare Cultul Eroilor. A fost prezent și președintele de onoare al Filialei Bacău Cultul Eroilor, Dorian Pocovnicu. Asociația Tradiții Militare Românești, din Bacău, condusă de col. (retr.) Stelian Cojocau, a venit cu un grup de eleve de la Colegiul „Mihai Eminescu”, îmbrăcate în uniforme din Primul Război Mondial.
Evenimentul a început cu un Te Deum pentru pomenirea eroilor neamului, susținut de un sobor de preoți militari, după care Muzica Militară a Garnizoanei a susținut un scurt program de cântece și marșuri. Un program artistic a susținut și elevi de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești, îndrumați de prof. Gabriela Biea.

La simpozion au transmis mesaje reprezentanții autorităților locale și ai unor instituții. Comunicările simpozionului au fost susținute de col. (rtr) Paul-Valerian Timofte, președintele Filialei Cultul Eroilor Bacău, prof. Vilică Munteanu, dr. Anton Coșa, gl. (rtr) dr. Vasile Jenică Apostol, Valentin Ioan – de la Arhivele Naționale Bacău, col. (rtr) Constantin Chiper, col. dr. Dan Prisecaru – directorul Filialei Iași a Muzeului Militar Național, dr. Adrian Pohrib – de la Arhivele Naționale Galați, col. (rtr) ing. Ioan Timofte și dr. Luminița Giurgiu. La final, participanților le-au fost oferite diplome de onoare și medalii bătute special pentru centenarul Asociației naționale Cultul Eroilor.



Pietate și recunoștință față de Eroi

De la înființare, societatea „Mormintele Eroilor căzuți în Război” s-a aflat sub patronajul Patriarhului Miron Cristea și al Reginei Maria. În statutul de înființare societatea avea ca obiectiv principal păstrarea unei amintiri vii a tuturor eroilor români care au căzut pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial. Înființarea acestei organizații s-a produs pe fondul existenței în România a unui adevărat cult al eroilor militari, dar și civili, care și-au pierdut viața în marea conflagrație mondială. Societatea, prin membrii săi, s-a ocupat de strângerea, centralizarea și reînhumarea osemintelor tuturor eroilor pe întreg cuprinsul țării, indiferent de religie, conform angajamentelor pe care România și le-a asumat prin semnarea unor tratate internaționale la care a aderat. Ulterior, societatea și-a extins activitatea la îngrijirea mormintelor de război și a cimitirelor. A ridicat numeroase cruci și troițe de lemn sau piatră, mausolee și monumente în toată România de după război. Această perioadă este una în care societatea a cunoscut cea mai complexă și mai amplă activitate de comemorare a eroilor, deoarece s-a stabilit conform decretului nr. 1693 din 4 mai 1920 ca Ziua Eroilor să se celebreze în ziua de Înălțarea Domnului.

La inaugurarea expoziției societății din Parcul Carol I din București din anul 1929, președintele acesteia, Patriarhul Miron Cristea, a spus: „Opera Societății «Cultul Eroilor» nu este numai împlinirea unei îndatoriri de pietate și recunoștință față de cei căzuți, ci și de concentrare a acestor pilde la locuri de onoare, de unde să influențeze educativ generațiile viitoare. Ea este piedestalul, pe care trebuie să se edifice întreaga noastră conștiință națională, pentru ca la lumina trecutului glorios, să pregătim temeinic viitorul sufletesc al Neamului, a cărui unitate sufletească odată desăvârșită, să nu poată fi strămutată de nici o putere pământească. Crezul acesta moral, inspirat din adâncimea învățăturilor creștine, atât de glorios ilustrate de atâția eroi, ale căror morminte le îngrijim, formează piatra din capul unghiului a operei noastre.”

„Societatea «Mormintele Eroilor Căzuți în Război» a fost înființată în anul 1919 pentru a îngriji și a păstra mormintele și operele comemorative de război. Regina Maria a fost președinte de onoare a acestei societăți. În 1927 Societatea «Mormintele Eroilor Căzuți în Război» a devenit Societatea Cultul Eroilor, iar din 1940 Așezământul «Regina Maria» pentru Cultul Eroilor, desființat în 1948. Din 1997 este activă Asociația Națională Cultul Eroilor «Regina Maria»”.
Col. (retr.) Paul-Valerian Timofte, președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri