18 mai 2024
ActualitateBacăul a pierdut un ofițer și un cărturar patriot exemplar

Bacăul a pierdut un ofițer și un cărturar patriot exemplar

Filialele din Bacău ale Asociației Naționale Cultul Eroilor și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere l-au pierdut din rândurile lor pe cel care a fost col. (rtr) Mihai Purcaru, vicepreședinte, plecat la Cele Veșnice joi, 2 noiembrie, la vârsta de 87 de ani, după o scurtă, dar grea suferință. 

Venerabilul ofițer al Armatei Române s-a remarcat în carieră prin funcții militare importante, pe care le-a slujit cu exemplaritate, iar în viața de zi cu zi a dovedit o pasiune copleșitoare pentru cultură și pentru cuvântul scris. A fost devotat și familiei sale, precum și locurilor în care s-a născut satul Băhnășeni, din comuna Pârjol, cărora le-a dăruit exemplare lucrări scrise de el însuși în ultimii ani.

A urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Tancuri din Pitești, iar în anul 1974 a absolvit Facultatea de Arme Întrunite și Tancuri a Academiei Militare din București. A avut o carieră militară de 44 de ani, din care 25 de ani la Regimentul 68 Tancuri din Garnizoana Caracal, unde a îndeplinit toate funcțiile de Comandă și Stat-Major, printre care și cea de Locțiitor al Comandantului de Regiment și Șef al Statului Major al Regimentului 68 Tancuri.



În 1982 a fost mutat la Comandamentul Armatei a 3-a din Garnizoana Craiova, unde a condus Secția de Pregătire de Luptă a Armatei, cu funcția de Locțiitor al Șefului de Stat Major de Armată.

Pentru merite deosebite în executarea atribuțiunilor de serviciu, a fost Distins cu Ordine Meritul Militar clasa a III-a, a II-a și I, cu Medalii Meritul Militar clasa a II-a și I și cu Medalia Virtutea Ostășească – clasa I.

A fost căsătorit și s-a bucurat de o viață de familie deosebită alături de Mariana Țâmpu, din Bacău. A activat, ca membru de onoare, și în Fundația pentru Educație, dezvoltare și sprijin comunitar „Constantin Brâncoveanu” din Bacău, unde a organizat activități pe teme de istorie, educație, viață socială etc.

Cu un efort financiar propriu, a scris și publicat numeroase cărți, între care „Cartea de aur a comunei Pârjol, județul Bacău” (2014), „Din preaplinul unui Vărsător” (2015 și 2018), „Basarabie pământ românesc-100 de ani” (2017), „Itinerar militar și portrete elective” (2019), „Cultul Eroilor, 25 de ani de activitate” (2018), „Consemnări de toamnă” (2021), „Personalități și locuri ale comunei Pârjol județul Bacău” (2023) – cele mai multe medaliate cu aur și argint la Euroinvet Iași, dar și la alte manifestări culturale.

În activitatea sa a scos la lumină numele Eroilor din Primul Război Mondial al localității natale, înscrise pe placa de marmură a monumentului din fața bisericii din localitate. Și a organizat în comuna Pârjol o ceremonie militar-religioasă cu prilejul lansării cărții „Cartea de aur a comunei Pârjol”, unde au participat aproximativ 2.000 de persoane.

Recent, urma să primească și titlul de cetățean de onoare al comunei Pârjol.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri