Cea mai sonora voce a unui fermier aflat in fruntea unei organizatii profesionale a agricultorilor români este a unui bacauan: Laurentiu Baciu, care indeplineste, de mai multi ani, functia de presedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România – LAPAR. Om ambitios, dar si profesionist in ale agriculturii, Laurentiu Baciu a luat taurul de coarne si il rastoarna de multe ori intr-o luna fie in fata ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, fie a Guvernului sau a Parlamentului, fie chiar in fata presedintelui României, cum a fost cazul mai ales pe vremea lui Traian Basescu.

Laurentiu Baciu a prins curaj. El are in spate, insa, o suma importanta de fermieri si conduce, acum, cea mai importanta asociatie nationala a agricultorilor. Nu se sfieste sa arate cu degetul si spre Bruxelles, daca e cazul, si a facut-o de mai mule ori chiar cu fostul comisar pentru Agricultura europeana alaturi, Dacian Ciolos.

Cel mai recent, deci acum câteva zile, Laurentiu Baciu a pus problema cotizatiilor tarii noastre la Comisia Europeana pentru domeniul agricol. Statul voia sa dea asociatiilor agricole ceva bani in acest sens, ca sprijin, dar LAPAR s-a opus si a cerut ca actul normativ final sa iasa în forma acum anuntata de Guvern, adica sa prevada clar ca formele asociative sprijinite au reprezentativitate si, mai mult, banii sunt cheltuiti cu cap.

PUBLICITATE

“Initial – a precizat Baciu pentru o publicatie cu specific agricol – am simtit ca se vroiau a fi date sume pe sub mâna, cum se spune. Si sub aceasta forma, nu sunt de acord sa se dea la voia întâmplarii. De fapt, în sensul acesta eu am venit la minister cu câteva propuneri care au si fost introduse în proiect. Una dintre ele se refera la reprezentativitate. Am spus clar ca banii trebuie sa mearga la cei cu reprezentativitate nationala si internationala. În plus, am cerut sa se deconteze acesti bani pe seama unor contributii evidente privind activitatea respectivei organizatii la nivel european.”

Iar presedintele LAPAR a cerut o reprezentare pe sectoare, chiar daca, deocamdata, doar LAPAR este eligibila, fiind deja membra cu drepturi depline la ELO – European Landowners Organization. Pot, insa, aparea si alte asociatii, dar sa reprezinte România pe sectoare de activitate in care actioneaza: unii din sectorul vegetal, altii din zootehnie etc. Adica de unde se pricep mai bine. Pentru ca astfel vor avea si mai mult spor si vor putea impune, motivat, ceea ce vor.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Foarte interesant,deoarece guvernantii fac niste legi care sa le permita sa aloce fonduri cu nemiluita celor din partidul de guvernamant din care o parte sa seintoarca la partid,iar individul sa fie eligibil pe listele electorale si uite asa ne procopsim cu acesti prlamentari care imbatranesc facand numai rau tarii si bine lui. Sa terminam odata cu ei si sa fim si noi o natiune demna in care in nici-o structura sa nu mai poata candida mai mult de doua legislaturi,nu am vazut in viata mea pe cineva de neinlocuit.

LĂSAȚI UN MESAJ