Firmele care monteaza repartitoare de costuri si robineti termostatici nu mai fac fata cererii. Locatarii acuza ca acestea s-au inhamat la o treaba care le depaseste puterile. Firmele arata cu degetul spre bacauaniii care

s-au inghesuit in toamna la contorizarea apartamentelor.

Bacauanii s-au speriat de perspectiva intretinerii de iarna si se zbat pentru montarea repartitoarelor de costuri. Aceste mici aparate care se monteaza intre elementii caloriferului masoara consumul de agent termic, iar locatarul are posibilitatea sa regleze, cu ajutorul robinetului termostatat, caldura din fiecare camera in functie de cat il tine buzunarul sa plateasca. Micile repartitoare au ajuns cel mai ravnit accesoriu pentru bacauanii ramasi in sistemul centralizat de incalzire. Firmele autorizate sa monteze repartitoarele nu mai fac fata cererii, iar solicitantii sunt nemultumiti ca nu le vine randul, desi au semnat contractele cu mai multe luni in urma.

Contractul acum, aparatele cand s-o putea

Toader Onofrei locuieste pe strada Mihai Viteazu, numarul trei. Ca si vecinii sai de pe scara A, a incheiat un contract cu SC Elsaco SA inca de pe 2 septembrie pentru montarea repartitoarelor si a robinetilor pe toate caloriferele din apartamentul sau cu patru camere. &#8222Am tot insistat la firma sa vina sa monteze echipamentele, dar m-au tot amanat, ne-a declarat Toader Onofrei. Cand imi promiteau ca vin, cand ma luau la rost ca nu am rabdare, ca aparatele astea trebuie aduse de prin nu-stiu-ce tara si nu-i asa usor. Daca stiau ca nu fac fata cerintei, de ce au incheiat contract cu noi? Numai ca sa prinda front de lucru? Ne duceam la alta firma si nu plateam caldura in pausal in octombrie si noiembrie. Poate vom plati la fel si pe decembrie, caci le-au montat abia pe 3 decembrie. Si am reusit sa obtin asta abia dupa ce am telefonat la directorul firmei, la Botosani&#8221. Si vecinii lui Toader Onofrei sunt scandalizati de intarziere caci gigacalorimetrele la nivel de scara sunt montate de trei ani si, daca ar fi avut repartitoare, ar fi facut economii la intretinere.

Avalansa de cereri

Catalin Ionesi, directorul punctului de lucru din Bacau al SC Elsaco SA, da vina pe locatari pentru intarzierea cuacre se monteaza repartitoarele. &#8222Inca din primavara am luat legatura cu asociatiile de proprietari, le-am spus ca urmeaza &#171marea contorizare&#187 si le-am invitat sa incheiem contract. Se pare ca nu au avut incredere ca se va face contorizarea. Cand au vazut ca se monteaza totusi gigacalorimetre s-au grabit sa incheie contracte. In septembrie am avut de 10 ori mai multe contracte decat in lunile precedente. Locatarii nu ar trebui sa intre chiar asa in panica. Am inteles ca au aparut disfunctionalitati si la gigacalorimetre si pana nu se rezolva nu se vor lua in calcul repartitoarele&#8221.

Bacauanii se zbat sa faca economii

Pentru ca micile aparate de masura de pe corpurile de incalzire sa-si dovedeasca utilitatea sunt niste conditii obligatorii de indeplinit: gigacalorimetrele sa fie receptionatede CET si sigilate, iar pe o scara de bloc sa existe repartitoare in 80 la suta din apartamente. Directorul CET, Vasile Dragusanu, spuneca nu poate indica o data fixa pana la care vor fi sigilate toate cele aproape 300 gigacalorimetre montate dar nereceptionate. &#8222Mai sunt de montat si gigacalorimetre pe scarile preluate de la Termloc. Contorizarea depinde si de vreme, caci trebuie golite instalatiile si nu-i putem lasa pe oameni in frig&#8221, spune directorul CET. In orice caz, la multe asociatii nu se cunoaste foarte bine modul de calcul al intretinerii prin luarea in considerare a consumului de agent termic indicat de repartitoare. &#8222Inca nu am calculat intretinerea in acest mod dar va iesi sigur scandal intre noi si locatarii care nu au montat repartitoare. Ei vor plati diferenta dintre ce indica repartitoarele si ce se citeste pe gigacalorimetru&#8221, ne-a declarat un administrator. Sunt si asociatii care au reusit o contorizare timpurie, iar mare parte din apartamente sunt dotate si cu repartitoare. Diferenta s-a simtit de la prima intretinere platita in sistem contorizat. Cum vorba zboara, nu-i de mirare ca repartitoarele au ajuns un vis al bacauanilor.Scris de Doina MINCU

Alte articole