29 martie 2024
ActualitateBacauanii muscati de capuse, tratati doar la medicul de familie

Bacauanii muscati de capuse, tratati doar la medicul de familie

Capusele si-au facut deja simtita prezenta. In ultima saptamâna, care a cuprins si minivacanta de 1 Mai, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean (SJU) Bacau s-au prezentat 7 persoane care au fost muscate de aceste insecte. Si pentru ca o astfel de muscatura, netratata corespunzator, te poate imbolnavi de Lyme, oamenii s-au speriat si au mers la Urgente. Au fost luati in evidente si apoi indrumati catre medicii de familie.

„Muscatura de capusa nu este o urgenta medicala si de aceea trebuie sa mearga la medicul de familie. Chiar daca este weekend merg când acesta revine la cabinet si el este cel care ii stabileste tratamentul. La UPU, un pacient se prezinta doar daca viata ii este pusa in pericol”, a declarat asist. Geanina Pricopi, director de ingrijiri la SJU Bacau.

Campanii pentru a fi precauti



Pentru ca in ultimii ani capusele au fost ca o sperietoare pentru cei care au avut nesansa de a fi muscati, anul acesta, Ziua Mondiala a Sanatatii, sarbatorita la inceputului lunii aprilie, a avut ca tema tocmai insectele si pericolul lor pentru sanatate. Directia de Sanatate Publica Bacau a derulat mai multe activitati pentru informarea populatiei judetului si au tras semnalul de alarma.

„Cele mai întâlnite boli transmise de vectori, în lume, sunt: malaria, febrele hemoragice (Denga, Crimeea-Congo), febra galbena, infectia cu virusul West Nile, afectiuni prin întepatura de tântar, Boala Lyme sau borelioza, encefalita de capusa, febra butonoasa datorate întepaturii de capusa”, a explicat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau.

O muscatura de capusa nedepistata prezinta ca simptom, in urmatoarea saptamâna, o eruptie specifica la locul muscaturii, urmata de febra, amorteala, mâncarime, dureri si umflaturi ale incheieturilor, palpitatii, greata si voma. In cazuri foarte grave, muscatura de capusa poate produce paralizie. Tratamentul este prescris de un medic generalist sau specialist si se bazeaza pe un antibiotic cu spectru larg. Anul trecut, numai in lunile aprilie si mai, peste 600 de bacauani s-au prezentat la spital dupa ce au fost muscati de capuse, iar 13 dintre ei au prezentat suspiciuni de boala Lyme.

Masuri pentru prevenirea Bolii Lyme:

– atentie sporita la campare, în zone neamenajate, când este umezeala si caldura
– evitare sau atentie sporita daca va plimbati prin paduri, pasuni, fânete
– imbracati copiii cu haine deschise la culoare, usor de verificat
– îndepartati capusa, rapid, corect, complet si dezinfectati locul, pentru siguranta apelati la o persoana avizata
– mergeti la medic pentru tratament
– deparazitati animalele de casa daca au capuse
– nu îndepartati capusa prin metode traditionale, respectiv ardere cu foc, smulgere sau aplicare de gaz sau dizolvant de unghii, pe locul muscaturii

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri