Luna iulie a marcat al doilea val masiv de achitare a restantelor bancare în judetul Bacau: aproape 37 de milioane de lei, conform raportului facut public de Banca Nationala a României. Dupa trei luni de crestere consecutiva a restantelor (ianuarie, februarie si martie), bacauanii aproape au egalat performanta reducerii datoriilor în banci din ultimele patru luni ale anului 2015, pentru ca în perioada aprilie – iulie din acest an restantele au scazut cu aproape 115 milioane de lei.

Media lunara a fost de aproape 29 de milioane. Valoarea restantelor a ramas, astfel, la numai 146 de milioane de lei, nemaiadusa la un nivel atât de mic din anul 2010.

Comparativ, volumul economiilor bacauanilor în banci este în crestere si a ajuns la aproape 9,26 de miliarde de lei în luna iulie, cel mai mare din toate timpurile. În schimb, volumul creditelor a scazut usor, cu aproape 140 de milioane de lei, comparativ cu volumul din luna februarie.

Creditele contractate au ajuns, astfel, la 3,39 de miliarde de lei în final de iulie. Bacauanii au solicitat bancilor credite în lei de peste 2,23 miliarde (în scadere), iar în valuta la echivalentul a 1,15 miliarde de lei (în scadere).

Creditele restante ramân, în continuare, mult mai mici decât economiile, dar de 3,87 de ori mai mari decât cele din luna octombrie 2008 (adica fata de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de înteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, de aproape 1,16 miliarde de lei, pe când nerezidentii stau la peste 922 de milioane de lei.

Valoarea creditelor de consum a ajuns la peste 269 de milioane de lei (în scadere), iar a creditelor pentru locuinte la aproape 422 de milioane de lei (tot în scadere).

În Regiunea Nord-Est, ponderea restantelor în total credite acordate bacauanilor a scazut la cel mai mic nivel în ultimele 12 luni si ramâne cea mai scazuta între toate cele sase judete, de numai 4,31%, sub nivelul regional de 6,24%.

Judetul Botosani ocupa pozitia a doua la acest capitol, cu 5,45%. Ponderea cea mai mare o au restantele înregistrate în judetul Vaslui (11,79%), dar în volum cele mai mari restante ramân cele din judetul Iasi, de peste 456 de milioane de lei, însa si volumul creditelor este cel mai mare în Iasi, de peste 7,7 miliarde de lei. Valorile, în volum, pentru judetul Bacau sunt aproape la jumatatea celor din Iasi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Bine ca au de unde . Eu , nu pot , pentru ca daca esti mai bun si muncesti mai bine , cu atat mai mult te tin politicienii la salariu mic si ce-i mai rau este ca daca esti onest , te considera dusmanul matrapaslacurilor lor .

LĂSAȚI UN MESAJ