– spune Constantin Scripat, presedintele municipalei PMP, candidat la functia de primar al Bacaului

Ati fost viceprimar, subprefect, inspector guvernamental si prefect, dupa care ati renuntat si la administratie, si la politica. Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat. A disparut USL, a disparut si PDL, avem noul PNL, un PNL reformat asociat cu PC si un PSD in reconstructie. Ce va determina acum, când lucrurile sunt atât de tulburi in politica, sa reveniti in linia intâi si sa luptati pentru functia de primar al Bacaului?

In 2012, USL, aceasta coalitie impotriva naturii dintre doua formatiuni cu doctrine diferite, a câstigat alegerile si increderea cetatenilor in proportie de peste 60 la suta. Promisiunile electorale ale USL – un milion de locuri de munca, autostrazi, privatizarea societatilor nerentabile, investitii, cresterea nivelului de trai s.a. – s-au dovedit a fi minciuni. USL a disparut, coruptia s-a amplificat, iar cei ce mai ieri se pupau, astazi se urasc de moarte. Intr-adevar, s-au schimbat multe. In Bacau, “cumetria” Stavarache – Benea inca functioneza, dar intr-un mod obscur si pe interese private. Activitatea administratiei a intrat in vizorul DNA si, in paralel, dar nu fara legatura, Bacaul a ajuns pe un loc rusinos in Moldova. Bacauanii au fost mintiti si sunt mintiti in continuare. Daca facem un inventar, constatam ca toate investitiile promise bacauanilor au fost ratate: Spitalul Municipal, Aeroportul, varianta ocolitoare, Sala Polivalenta, strada Milcov, Insula de Agrement, precum si inlocuirea retelei CET, societate falimentata din cauza capusarii. Lucrarile si serviciile de proasta calitate, de la trotuare si iluminat, la curatenie si intretinerea spatiilor verzi, ii nemultumesc pe bacauani. Cetateanul nu este consultat, e total neglijat, nu este primit in audienta, nu este informat. Cetateanul nu exista.

PUBLICITATE

Prin urmare, cetateanul are nevoie de altceva…

Bacauanii au nevoie de o administratie care sa lucreze in interesul lor. Punct.

Cum vedeti situatia actuala din Primaria Bacau, cu sediul intr-o cladire, biroul primarului in alta cladire, cu sedinte la care primarul nu participa si consilieri locali care nu stiu ce vor?

Primaria Bacau nu mai este condusa la ora actuala. Romeo Stavarache nu mai este eficient si nu mai are credibilitate din cauza proceselor in care este implicat. Cetatenii poate nu stiu, dar in primarie functioneaza, in prezent, mai multe grupari cu interese proprii: gruparea Stavarache, gruparea Popovici si, mai nou, gruparea Luchian. Situatia e incordata deoarece lipseste factorul de decizie. Pe de alta parte, in CL Bacau nu mai functioneaza masina de vot. Fara suparare, dar PSD a dat dovada de lasitate când si-a retras consilierii locali.

Cei care gospodaresc municipiul par a fi harnici. In oras e forfota, se monteaza pavele, se sapa santuri, se inlocuiesc conducte… Cum arata Bacaul prin ochii cetateanului Scripat? Ce nu va place, in oras, de vreti neaparat sa ajungeti primar si sa faceti schimbari?

Ce nu-mi place? Ce nu place oricarui cetatean si nu cred ca va place nici dumneavoastra! Bacaul arata dezastruos. S-au inceput multe lucrari, nu a fost finalizata niciuna, se pierd fonduri europene, lucrarile executate sunt de proasta calitate, unele sunt nejustificate, cum ar fi inlocuirea conductelor termice in zone unde nu mai exista abonati CET, altele sunt realizate impotriva vointei cetateanului. Ma refer la reabilitarea spatiilor verzi. Bacauanii doresc stabilitate, servicii de calitate, investitori care sa faca angajari, transparenta si relatii corecte. Singura solutie e desfiintarea tuturor grupurilor cu interese private din administratia bacauana.

Dintre toate problemele, care va ingrijoreaza cel mai mult?

Ma ingrijoreaza faptul ca gradul de impovarare depaseste 30 la suta din bugetul municipiului Bacau. Lumea nu stie pentru ca nu se spune nimic despre asta. Daca cei aflati acum la conducere au uitat, le amintesc eu: HG 145/2008 prevede ca principalii ordonatori de credite, in cazul in care se contracteaza credite sau se garanteaza finantari nerambursabile, interne sau externe, sunt obligati sa publice pe site, pe toata durata lucrarii, date privind hotarârea Comisiei, modificarea acesteia, gradul de indatoare, durata datoriei si perioada de rambursare, precum si platile efectuate. Datele se actualizeaza in prima decada a fiecarui trimestru pentru trimestrul expirat.

Sugerati ca dumneavoastra vreti sa procedati altfel, sa asigurati o administratie transparenta si sa recâstigati increderea cetatenilor in autoritati. Cum veti face asta? Oamenii sunt tot mai dezamagiti de clasa politica.

Voi avea un dialog permanent cu cetatenii. Voi face deplasari in cartiere lunar, nu doar in campanie, voi identifica problemele impreuna cu ei si tot impreuna vom gasi caile de rezolvare. Programul de audiente va fi bine stabilit, afisat si respectat. Cum poti sa afli care sunt nevoile orasului daca nu stai de vorba cu oamenii? Pe temele importante, voi organiza dezbateri publice si consultari cu reprezentantii societatii civile. Eu am fost intotdeauna un om sincer, direct si nu m-am schimbat. Si ca sa vedeti ca nu sunt vorbe in vânt, pun la dispozitia cetatenilor, inca de pe acum, numarul meu personal de telefon: 0726.100.105.

Având in vedere ca vreti sa reformati din temelii administratia municipala, poate ca bacauanii ar vrea sa stie daca aveti puterea de a face acest lucru. Cu alte cuvinte, cum stati cu sanatatea?

Sunt sanatos, chiar ma simt in putere si sunt dornic de munca. Cetatenii nu trebuie sa-si faca griji, sunt mai sanatos decât isi inchipuie unii sau decât isi doresc altii. Sunt sanatos si dornic sa revin in administratie, unde intentionez sa fac schimbari importante. In final, vreau sa le urez bacauanilor sa fie si ei sanatosi si sa aiba numai bucurii in 2016. La multi ani!

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

19 COMENTARII

 1. Domnule Costica,
  Aveti dreptate in ceea ce spune-ti deoarece a-ti lucrat in Primarie,,
  Dar NU-MI place echipa dvs.cu asemenea oameni nu prezinti CREDIBILITATE,,
  si NU AI SANSE in fata lui Luchian sau chiar Necula,parerea mea esti pe locul 3

 2. Ramaneti la microbuzele dvs.si lasati primaria…ca e mare palaria.Acelasi lucru este valabil si pentru Luchian si Necula care “latra”dar nu musca.Poate apare totusi un candidat credibil ca s-a cam saturat lumea de gunoaie genul astora amintiti mai sus.

 3. o singura mentiune pt latraii care sub numele anonimatului ataca si jignesc.acest om ,nu stiu daca bun sau rau pt primar,desi prin functiile pe care le-a ocupat a demonstrat ca este mult mai bun si mai serios ca altii,si-a pus la dispozitia bacauanilor nr. de telefon personal.acest lucru este fara precedent in administratia bacauana.asa ca oricine poate sa il contacteze si sa ii puna intrebari. cred ca acest lucru este f important pt bacauani si vor tine cont de acest gest de deschidere totala.

 4. SCRISOARE DESCHISA

  Doamnei DRAGU ANCA ministru al finantelor publice

  Stimata doamna ministru, ca simplu contribuabil al acestei tari doresc sa va retin atentia cu urmatoarea problema, consider eu de mare importanta pentru finantele publice si pentru o dezvoltare cat mai echilibrata a Romaniei.

  In anul 2013 a fost demarata o restructurare a ministerului ce il conduceti, dar mai ales a ANAF.
  Astfel au fost create un numar de sapte Directii regionale ale finantelor publice (DGRFP), desfiintandu-se vechile structuri judetene iar toata puterea de decizie a fost concentrata la un singur nivel, toti conducatorii fiind numiti numai pe afinitati politice.
  Concomitent cu acestea a fost creata si structura eminamente politico-politisto-SRI-sta ANAF Antifrauda (structura care profesional nu are nimic in comun cu ANAF), dar nu despre aceasta doresc sa discut acum.

  Problema primordiala a dezvoltarii armonioase a fiecarei zone din Romania consta in proiectul dezastruos de concentrare la nivelul celor sapte oraselor desemnate ca centre ale DGRFP-urilor (de aici exceptand Bucurestiul cu Ilfovul) a tuturor societatilor desemnate ca fiind Contribuabili Mijlocii. Daca toate aceste societati care sunt buni contribuabili si potenti financiar vor merge din judetele unde isi desfasoara activitatea la nivel oraselor unde s-a stabilit sediul DGRFP, atunci in aceste orase se vor crea centre financiare puternice, iar Directorii DGRFP-urilor vor deveni magnati ai finantelor publice pentru toate Consiliile Judetene si Locale din fiecare regiune in parte.
  In fapt asa a si fost gandita toata aceasta actiune, numai ca la presiunea populatiei “ganditorii mareti ai acestui proiect” au demisionat si au pierdut o multitudine de “aranjamente”.
  Fata de aceste va solicit sa nu dati gir pentru aceasta schimbare care nu face decat sa adanceasca si mai mult saracia in unele zone si sa creeze poli de putere si coruptie in altele. Va rog sa mai amanati aceasta schimbare sa fie analizata temeinic si daca se considera necesara sa fie facuta intr-o cu totul alta forma.

  Ca si profesionist contabil recunosc ca sunt angrenat in aceasta schimbare, dar in mod direct pe mine prea putin ma afecteaza, vor avea mult de pierdut toate companiile care vor fi nevoite sa migreze cu toata administrarea si conturile din trezorerii. Indiscutabil vor fi necesare cheltuieli mai mari pentru deplasarea la sediul DGRFP pentru diferite probleme sau certificate fiscale, aceste cheltuieli insumate pot ajunge la cifre semnificative care perturba unele sectoare de activitate.
  Va multumesc in speranta ca veti alege cea mai buna si corecta varianta.

  Expert contabil ADAM VICTOR

 5. Bacaul are nevoie de un primar cu educatie solida.
  Un geniu care sa fie ajutat de o echipa care sa cunoasca psihologia oamenilor,sa stie sa organizeze populatia in diferite situatii,sa vina cu idei noi,gen infiintare institutii salubrizare formate din voluntari in toate localitatile din judet,etc.
  Cu primari fara educatie sau cu diplome parvenite ca Vanghelie care nu stapaneste nici limba romana corect nu ajungem departe.
  Primarul trebuie sa fie un foarte bun gospodar si sa priveasca orasul ca pe gospodaria lui.Genul cand merge la munca si vede ceva in neregula(un indicator,o bordura,o groapa,etc) sa ajunga la munca si sa trimita imediat echipa sa repare.La fel cum ar repara si in curtea proprie.Ca in orasele civilizate.De astfel de primar avem nevoie.

 6. Miron
  Nu am spus nimic de partide politice.In opinia mea poate sa fie si independent sau chiar cazut din spatiu,atat timp cat are o minte sclipitoare si un trecut “fara pata” ca sa nu poata fi manipulat de nimeni.Primarul din comuna constanteana Pestera a demonstrat ca se poate.
  Sper si in regionalizarea Romaniei si acordarea la mai multa putere administratiilor locale.Cred ca oamenii din regiune stiu cel mai bine ce trebuie facut si ce lipseste in zona respectiva,decat sa fie totul dictat de la Bucuresti.O mana de oameni de la sute de kilometri distanta nu pot conduce o tara.
  Cand vin in vizite,din “an in paste” si sunt primiti cu paine si sare,mintiti de administratiile locale ca toate is bune si frumoase,iar in realitate blocurile sunt renovate doar in partea din fata care se vede,iar in spate se darama.
  Sper sa imi intelegi punctul de vedere.
  In tari civilizate administratia locala poate stabili chiar cuantumul taxelor pe toate secoarele de activitate.Astfel se incurajeaza investitori in sectoare care lipsesc zonei respective.Pot modifica chiar si legea penala in functie de numarul unui anumit tip de infractiuni.Dand pedepse mai mari infractiunilor care iau amploare in zona respectiva.
  Puterea “centrala are doar un rol de “supervizor” si de gestionar al banilor proveniti din taxe in zonele care au nevoie si nu se pot descurca atat de bine ca altele.Fara prea multa putere de decizie zonala.
  O alta masura ar fi verificarea mai amanuntita a functionarilor care cheltuie bani publici(ex:direcori de spitale,administratori drumuri,etc.Pot parea sume mici dar sunt multi astfel de funcionari si se aduna,astfel acesti oameni ii depasesc si pe parlamentari la “furat”),folosirea detinutilor cu pedepse usoare pentru munca in folosul comunitatii,investitia in infrastructura si legarea “mai stransa” zonala cu vecinatatea,lucru care ar atrage investitori,etc.
  Cred chiar ca ar trebui sa cerem acordul ca sa poata investi administratia locala in activitati care ar aduce profit gen fonduri de investitii deoarece suntem in urma Europei cu mult si daca chiar vrea UE sa-i ajungem din urma ar trebui sa ne permita acest lucru.Cu bani doar din taxe …e greu.
  Sunt multe si nu le pot scrie intr-un comentariu,dar,
  Eu cred ca se poate!poate ma insel…

 7. Pe derbedeul asta nu-l scuipa nimeni intre ochi ? Cat tupeu are ca sa vina in fata oamenilor si sa cerseasca votul lor ?! La o munca cinstita s-a gandit mos Scripat ? Nu, ca doar ii place sa stea cu fundul pe fotel si sa ia decizii. Calca-te-ar vaca neagra de imbecil …

 8. Putintica rabdare , lucrurile nu sunt deloc clare la M.P. ,se va merge pe mana unei persoane fara notorietate ,asa ca ,.Scripat nu va fi candidat la primarie.Sa nu creada ,,marele alb”, ca cei de la municipala de partid sunt fraierii lui.

LĂSAȚI UN MESAJ