5 decembrie 2024

Băcăuani la slujba de pomenire de la Monumentul Eroilor din Orțăști (Neamț)

Reprezentanți ai Filialei Județene Bacău Cultul Eroilor, alături de cei ai Subfilialei Cultul Eroilor din Roman au participat, în satul Orțăști (comuna Drăgănești) din județul Neamț, la o slujbă de pomenire a celor care și-au dat viața pentru Patrie. Evenimentul a avut loc la Monumentul Eroilor ridicat și sfințit în luna iulie în curtea Bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Slujba de acum a fost oficiată chiar în ziua de prăznuire a Marelui Mucenic Dimitrie și a fost susținută de preotul militar Marius Cristinel Teșu, originar din comuna Drăgănești și acum paroh la Orțăști, dar care a slujit o bună perioadă și la mai multe biserici din județul Bacău, cel mai mult la Moinești.

 



La slujbă au fost prezenți președintele Filialei Județene Bacău Cultul Eroilor – Dănuț Voicu, prim-vicepreședintele Cristinel Aioanei, vicepreședintele col. (r) Ilie Vasile, președintele subfilialei din Valea lui Ion (Moinești) – Costică Huian și secretarul Petru Done, precum și prim-vicepreședintele Subfilialei Cultul Eroilor din Roman – col. (rtr) Dan Botezatu.

Cu acest prilej, la Monument au ținut scurte alocuțiuni, în care au subliniat importanța omagierii memoriei Eroilor Patriei, părintele Marius Cristinel Teșu și Dănuț Voicu.

 

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a fost construită în anul 1937 de Toader Maxim din Boroaia, sub coordonarea preotului Vasile Vârgănici și a cântărețului Constantin Pienescu. Biserica este în formă de cruce, în exterior fiind placată cu lemn și acoperită cu tablă. În anul 1947, călugărul Ghervase Hurubaru a pictat catapeteasma, iar pictura interioară s-a făcut în anul 1983 de pictorii Oprea Olteanu și soția sa, Cornelia. În anul 1988 s-a ridicat și o casă de prăznuire. 

Satul Orțăști este atestat documentar la mijlocului veacului al XVI-lea. Cercetările au scos la iveală o temelie a unei biserici care avea în interior o necropolă și o curte feudală între satele Orțăști (comuna Drăgănești, Neamț) și Giulești (comuna Boroaia, Suceava), datate la sfârșitul veacului al XIII-lea și începutul celui de-al XIV-lea. Atât biserica, dar și curtea, au fost incendiate în timpul campaniei lui Matei Corvin în Moldava (1467), au fost refăcute, dar ulterior au fost din nou incendiate în timpul invaziei tătare din anul 1510, când a fost jefuită și Mănăstirea Bogdănești (Râșca).



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -