La Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bacau sosesc, in fiecare luna, solicitari de extradare din partea autoritatilor straine. Acestea cer ca persoanele care au comis infractiuni pe teritoriul lor sa revina in catuse pentru a raspunde pentru ce au facut. Majoritatea faptelor sunt de proxenetism dar ai nostri s-au remarcat si prin jafuri spectaculoase ori crime care au ingrozit opinia publica. Unii dintre ei se intorc acasa sperând ca nimeni nu-i va cauta si ca vor ramâne nepedepsiti.

Mandatele de arestare europene, emise de anchetatorii straini, ajung la anchetatorii nostri care ii cauta la domiciliu sau la casele rudelor lor si dupa ce sunt prinsi sunt dusi in fata unui procuror de la care afla care sunt acuzatiile ce li se aduc. Nu toti recunosc si pleaca din tara negând orice implicare in savârsirea vreunei fapte. Numai de la inceputul acestui an, la Parchetul Curtii de Apel Bacau sau primit 34 de solicitari din partea autoritatilor judiciare straine pentru executarea de mandate de arestare europene. Doar 11 au fost puse in aplicare, 5 fiind in lucru iar restul au fost clasate pentru ca cei vizati fie sunt plecati in strainatate fie sunt deja arestati in alte cauze.

Jafuri si proxenetism

Printre cei care au fost extradati se afla si un tânar, de 33 de ani, a fost retinut dupa ce autoritatile din Belgia au transmis un mandat de arestare european pe numele sau. Este acuzat ca in perioada 2001 – 2012 acesta ar fi savârsit 11 infractiuni, dintre care 7 jafuri si chiar a format un grup infractional organizat care a dat aceste lovituri. O femeie a fost cautata pentru ca a ucis o persoana in Italia, iar alti doi au fost extradati pentru proxenetism. Acestia au racolat tinere din România, dar si din strainatate, si cu ajutorul unor albanezi le-au fortat sa practice prostitutia in Italia. Erau inchise in anumite cladiri unde primeau hrana si erau amenintate si batute daca incercau sa se impotriveasca. Faptele de care sunt acuzati se pedepsesc in Italia cu 12 ani de inchisoare si amenzi ce trec de 150.000 de Euro.

„Majoritatea solicitarilor sunt emise de autoritati din Italia, Ungaria, Austria sau Germania. Fata de alti ani, in prima jumatate a anului acesta, toate persoanele au fost de acord cu extradarea pentru a-si lamuri situatia juridica. Unii si-au recunoscut faptele, altii nu si au declarat ca nu stiau nimic despre acuzatii.”

procuror Camelia Elisei – purt. cuv. Parchetul Curtii de Apel Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ