24 aprilie 2024
ActualitateBacauan extradat in SUA, pentru infractiuni comise in Marea Britanie

Bacauan extradat in SUA, pentru infractiuni comise in Marea Britanie

Autoritatile din SUA ii acuza pe Petrisor Popa (fost Roman) si alti inculpati ca au retras bani din conturi bancare, prin inselaciune si frauda, si ca au facut parte dintr-o retea internationala specializata in astfel de infractiuni. In perioada decembrie 2011 – februarie 2014, acestia „au obtinut in mod fraudulos numere de carduri de debit si bancomate (ATM), precum si numere de identificare personala (PIN-uri) asociate cu respectivele conturi de debit si ATM, din locuri din Marea Britanie si alte parti, fara cunostinta sau aprobarea detinatorilor reali ai conturilor.

Apoi, Roman si P. au transferat electronic numerele de carduri de debit si ATM si PIN-urile asociate acestora, folosind adesea Yahoo Messenger sau mesaje de email, ca sa comunice cu V., D. si P., care la rândul lor, au folosit informatiile transmise ca sa creeze carduri sau benzi magnetice continând informatiile de cont, folosite sa retraga bani din conturile victimelor prin intermediul unor terminale ATM aflate in diverse locuri din Districtul de Nord al Statului Illinois.

Banii obtinuti in mod fraudulos erau apoi impartiti intre inculpati, iar o parte din bani erau transferati bancar in afara Statelor Unite, inclusiv lui Roman si P., in Marea Britanie”, se arata in documentele trimise din SUA. Un agent FBI explica si mai clar cum a ajuns Petrisor Popa (fost Roman) sa fie cercetat de autoritatile americane si de ce se cere extradarea lui: „Petrisor Roman si altii actionând sub indrumarea lui au obtinut in mod fraudulos numere de carduri de debit si ATM si au transferat electronic informatiile celorlalti co-conspiratori din Statele Unite si alte parti, care apoi au folosit informatiile respective ca sa efectueze retrageri in numerar si sa transfere o parte din câstiguri lui Roman.”



Autoritatile judiciare din Marea Britanie ar fi competente sa il cerceteze

Petrisor Popa a cerut Curtii de Apel Bacau, unde s-a judecat cererea de extradare in SUA, respingerea solicitarii, ca fiind abuziva. „Aceasta nu indeplineste conditiile legale cerute de legea româna, nici conditiile prevazute de Tratatul de colaborare dintre SUA si România. Noi contestam competenta autoritatilor judiciare din SUA de urmarire si de judecata in acest caz.

Chiar din cererea autoritatilor din SUA si din expunerea faptelor penale, rezulta ca Petrisor Popa nu a comis nicio fapta penala pe teritoriul SUA, nu a fost niciodata in SUA, ci ar fi comis faptele in Marea Britanie. In aceste conditii, autoritatile judiciare din Marea Britanie ar fi competente sa il cerceteze si, eventual, sa il judece, in niciun caz cele din SUA. Pe de alta parte, pentru faptele comise in Marea Britanie, sunt competente, pentru urmarire si pentru judecata, autoritatile din România pentru ca Petrisor este cetatean român cu domiciliul in România.

Legea penala româna se aplica si faptelor comise in afara teritoriului României de un cetatean român daca aceste fapte sunt prevazute ca infractiune si in legea tarii unde s-a comis fapta. Fapta lui reprezinta infractiune economica si in Marea Britanie, si in România, ambele tari fiind membre ale Comunitatii Europene”, a aratat Anghel Taranu, avocatul inculpatului. Mai mult decât atât, mai reclama acesta, in cererea SUA nu se vorbeste de nicio parte vatamata, nu apar numele celor pagubiti (persoane fizice sau juridice americane), care sa atraga competenta organelor judiciare din SUA si aplicarea Tratatului de extradare dintre România si SUA.

„Intentionat se face acest lucru pentru ca parti vatamate sunt numai persoane din Anglia si acest lucru demonstreaza lipsa de competenta a autoritatilor din SUA. Pe de alta parte, legea penala româna cere in mod obligatoriu sa existe parte vatamata pentru existenta infractiunii. Daca nu exista parte vatamata, nu exista infractiune si atunci nu se poate discuta despre extradare”, explica avocatul Taranu.

Aparatorul inculpatului vorbeste si despre traducerile documentelor trimise din SUA care ar fi neconforme cu realitatea, incoerente si s-ar contrazice intre ele. „Astfel, in rechizitoriu se retine ca Petrisor, impreuna cu alt coinculpat, ar fi fost pe teritoriul SUA si ar fi comis mai multe fapte penale, ceea ce nu este adevarat, iar in cererea de extradare se arata ca nu a fost pe teritoriul SUA. Probele depuse la dosar nu se pot citi, nu se pot analiza, pentru ca sunt pagini albe sau innegrite complet”, este o alta critica adusa de avocat.

Pe de alta parte, se invoca incalcarea dreptului la aparare si la un proces echitabil, in conditiile in care impotriva inculpatului a fost luata masura arestului preventiv in SUA, fara a fi citat si audiat.

„Popa Petrisor nu a calcat in SUA si nu a savârsit acolo nicio infractiune, el fiind in aceasta perioada in Anglia. Este un abuz al autoritatilor judiciare americane. Petrisor a primit deja o pedeapsa de un an inchisoare pentru ce a facut, pe care a executat-o in Anglia. De ce sa mai fie judecat inca o data in SUA?”, intreaba avocatul Anghel Taranu.

La dosar a fost depusa dovada ca Petrisor Popa (fost Roman) a primit, in martie 2013, o condamnare de un an inchisoare, la Curtea Magistratilor din Westminster, tot pentru folosirea de dispozitive de fraudare. Curtea de Apel Bacau a admis, insa, cererea Departamentului de Justitie al SUA privind extradarea lui Petrisor Popa în vederea judecarii si a dispus predarea lui catre autoritatile judiciare americane. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri