Luni seara, la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Judetean Bacau s-a prezentat un pacient, in vârsta de 46 de ani, din Bacau, care avea o stare generala alterata. Omul, de profesie pilot, avea febra de circa patru-cinci zile, iar când a ajuns la spital se afla intr-o coma superficiala.

Dupa simptomele prezentate, medicii au crezut initial ca au de-a face cu un caz de meningoencefalita, insa mai târziu s-a suspicionat diagonistul de malarie, având in vedere ca barbatul venise la sfârsitul lunii iunie din Mozambic, tara unde aceasta boala este frecventa, si imediat ce a ajuns acasa el a inceput sa se simta rau.

„Dupa prezentarea in UPU, a fost solicitat medicul de boli infectioase adulti care a recomandat investigatii, suspicionând diagnosticul de meningoencefalita. Din investigatiile de la prima ora s-a observat o insuficienta hepato-renala si o trombocitopenie severa. Doctorul infectionist, in contextul dat, profesie pilot pe ruta Mozambic – Bucuresti, a suspicionat o boala tropicala si anume malarie.

S-a luat legatura cu Spitalul «Victor Babes», s-a obtinut acceptul, a fost transportat pe cale aeriana, iar dimineata la testele rapide s-a confirmat diagnosticul de malarie”, a declarat dr. Aurelia Taga, director medical la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau.

Despre acest caz a fost instiintata si Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau pentru a dispune masuri si se asteapta confirmarea bolii de la spitalul din Bucuresti. „Institutia noastra a declansat o ancheta, ca in toate cazurile si suspiciunile de acest tip, s-au contactat medicii de familie pentru supravegherea sindromului febril prelungit pentru comunitatea din care face parte.

Este foarte important de mentionat ca aceste cazuri de malarie sunt cazuri de import si nu vorbim de cazuri de malarie endogena”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau. La nivelul judetului Bacau au mai fost doua suspiciuni de malarie, dintre care una a fost confirmata.

Malaria este o boala tropicala, transmisa prin intepatura femelei tântarului Anofel, fiind intâlnita frecvent in Africa, si poate fi deseori confundata cu o gripa, dupa simptome. Ca o masura suplimentara de preventie, s-a cerut primariilor sa pulverizeze cu substante contra tântarilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ