Vineri seara, la Compartimentul de Primiri Urgente – Pediatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau a fost adus un baietel de un an si doua luni care prezenta simptome digestive si a fost transferat imediat la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iasi, cu suspiciune ridicata de sindrom hemolitic uremic.

„Copilul prezenta simptome de sindrom hemolitic uremic si cu aceasta suspiciune a fost transferat la un spital din Iasi”, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt la SJU Bacau. Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a demarat o ancheta epidemiologica pentru a stabili sursa imbolnavirii. „La ora actuala starea copilului este stabila. Institutia noastra impreuna cu reprezentanti de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau desfasoara o ancheta epidemiologica”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau. In urma analizelor efectuate de catre medicii ieseni, s-a confirmat diagnosticul de sindrom hemolitic uremic. Intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii (MS) se precizeaza ca baietelul din judetul Bacau nu este supus procedurilor de dializa peritoneala, dar are aplicat cateter.

Tot vineri, o fetita de un an si opt luni, din judetul Arges, a fost internata la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Marie Curie” cu acelasi diagnostic, de sindrom hemolitic uremic, ea fiind deja supusa procedurilor de dializa peritoneala, dupa cum au informat oficialii din Sanatate.
Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei respectarea igienei personale si procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzator. „Specialistii MS recomanda achizitionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spalarea corespunzatoare a fructelor si legumelor, dar si tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune”, se arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.

Reamim ca, in luna februarie a acestui an o fetita de un an si o luna, din Bacau, a fost diagnosticata cu sindrom hemolitic uremic in convalescenta, post enterocolita acuta. Cauza imbolnavirii a fost bacteria E.Coli, descoperita si la un pui din frigiderul familiei, iar contaminarea s-ar fi facut prin manipulare. In urma analizelor s-a constatat ca si mama si sora fetitei erau purtatoare de E.Coli.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ