Obligativitatea autoritatilor publice locale de a elabora planurile de calitate a aerului, modul de colaborare cu autoritatea de stat in domeniu, cu institutiile de mediu si cu firmele de consultanta a facut, joi, 16 iunie, tema unui seminar zonal organizat in Bacau pentru judetele si localitatile din regiunile de dezvoltare Nord-Est si Sud-Est.

Reprezentanti ai agentiilor de mediu din aceste judete, ale unor primarii si consilii judetene, dar si ai firmelor de consultanta (prea putini la numar fata de amploarea actiunii!) s-au intâlnit, astfel, cu secretarul de stat Ioan Gherhes, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), cu Dorina Mocanu, director general în Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), cu Octavian Patrascu si Corina Lupu, directori generali în ANPM. Seminarul a fost organizat de ANPM, impreuna cu MMAP si in parteneriat cu Asociatia Româna de Mediu si cu Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau.

Participantii au dezbatut si legislatia care prevede obligativitatea administratiei publice locale de a elabora planuri de calitate si de mentinere a calitatii aerului, iar reprezentantii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor au adus clarificari privind prevederile legale în domeniu.

În cadrul sesiunii au fost dezbatute studii de caz privind atât planul de calitate a aerului, cât si planul de mentinere a calitatii aerului, aflate deja în faza avansata de elaborare la fiecare autoritate locala. Prezentarile au facut referire la cele doua regiuni de dezvoltare, dar si la planurile de calitate elaborate de municipiul Bucuresti si de judetul Maramures.
De la autoritatile locale, respectiv primariile si consiliile judetene, se asteapta ca toate planurile de calitate a aerului sa fie finalizate pâna la sfârsitul acestui an.

„Daca partile impicate in efortul elaborarii planurilor de calitate a aerului si de mentinere a calitatii aerului nu se aduna si nu se asculta reciproc, orice dialog ulterior va fi pierdere de vreme. Noi vom continua, deci, acest tip de intâlniri, de dezbateri, cu participarea institutiilor de profil – autoritati, institutii si operatori. Ideea este ca toti sa-si cunoasca pozitia si tipul de relatie cu celelalte parti. La primul seminar, de la Alba Iulia, am constatat ca noi, partile implicate, avem terminologii si concepte paralele. Autoritatea asteapta o arbodare, consultantul a inteles in felul lui, dar el rezolva pentru primarie si consiliul judetean partea tehnica a planului de calitate a aerului, de care pâna la urma acestea din urma raspund.”
Ioan Gherghes, secretar de stat, presedintele ANMP


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ