26 aprilie 2024
ActualitateBacău: Municipalitatea sancționează operatorul de salubritate

Bacău: Municipalitatea sancționează operatorul de salubritate

În data de 08 August 2018, Primăria Municipiului Bacău a notificat S.C. SOMA S.R.L., operatorul de salubrizare din municipiului Bacău, asupra faptului că va avea aplicate penalități contractuale din contravaloarea serviciilor prestate, urmând ca sumele rezultate să fie reținute din facturile emise pentru lunile iulie și august 2018.

Decizia municipalității a intervenit ca urmare a constatării nerespectării obligațiilor contractuale din contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare a municipiului Bacău, respectiv îndeplinirea necorespunzătoare a activității de colectare deșeuri pe raza municipiului.

Atât în luna iulie, cât și în luna august, ca urmare a zecilor de notificări înregistrate la nivelul Primăriei, au fost efectuate mai multe controale de fond pe linia respectării normelor de curățenie pe raza Municipiului Bacău.



Astfel, au fost verificate punctele publice de colectare deșeuri din diferite zone ale municipiului și s-a constatat că, la majoritatea dintre acestea, operatorul S.C. SOMA S.R.L. nu a respectat graficul de ridicare a deșeurilor, iar punctele nu au fost igienizate și dezinfectate corespunzător, în urma operațiunilor de colectare.

De asemenea s-a constatat că punctele de colectare deșeuri nu sunt în totalitate dotate cu recipiente pentru depozitarea selectivă a deșeurilor, iar țarcurile pentru acestea nu sunt închise și reparate.

În ceea ce privește deșeurile reciclabile, s-a constatat că, în majoritatea punctelor de colectare, recipientele pentru depozitarea acestora au fost găsite încărcate până la limită din cauza nerespectării graficului de ridicare a acestora.

Municipiul Bacău urmăreşte îndeaproape derularea operațiunilor de colectare şi transport deşeuri, obiectivul fiind creşterea calității acestui serviciu de interes public. Acțiunile desfăşurate în intervalul menționat arată dezinteresul manifestat de operator pe linia respectării obligațiilor contractuale, fapt ce nu va fi tolerat de conducerea municipalității.

“Primăria Bacău va lua toate măsurile legale pentru intrarea în normalitate a acestui serviciu, mergând inclusiv până la rezilierea contractului dacă va fi necesar. Băcăuanii nu pot fi bătaia de joc a unui operator de salubritate, oricare ar fi acesta”, se arată într-un comunicat de presă primit la redacție.

Ce spune SOMA?

De cealaltă parte, operatorul de salubritate, prin vocea directorului tehnic Narcis Doru, spune că încă nu a primit notificarea de la Primărie. Însă, probleme există și sunt datorate, în principal, cetățenilor care aruncă la gunoi materiale care nu pot fi preluate.

“Nimeni nu vrea să înțeleagă că s-a schimbat operatorul de la Rampa ecologică și din 14 iunie nu ne mai dă voie să aducem tot ceea ce aruncă băcăuanii – saci de moloz, aripi de mașină, crengi… Înainte, când depozitul era operat de Primăria Bacău, erau bucuroși de moloz, că amenajau drumul. Acum nu se mai acceptă decât deșeuri menajere nepericuloase. Nu internită, nu anvelope, nu butoaie, piese auto sau altele. Mai este o problemă: niciuna dintre spălătoriile auto nu are contract pentru mâlul care se adună în șanțurile lor și care este considerat substanță periculoasă și trebuie neutralizată. Ei îl adună, îl pun în saci și-i lasă la ghena de gunoi”.

În ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, Narcis Doru spune că a găsit moloz în containerele pentru pet-uri iar acestea sunt întoarse de la rampă ecologică. “Am făcut 300 de puncte de colectare dotate cu 2-3 clopote de plastic pentru pet-uri, doze de aluminiu și hârtie. Nu știu dacă mai există jumătate acum; unele au fost incendiate, altele distruse”, spune directorul tehnic al SOMA.

Mai sunt situații în care câte o zonă foarte mare de blocuri este deservită de un singur punct de colectare. În zona străzii Slănicului în urmă cu 20 de ani erau șapte puncte, acum a rămas unul singur. Dealtfel, problema numărului de platforme de gunoi este una majoră: la Sibiu, acolo unde mai operează SOMA, la o populație similară Bacăului există 1500 de platforme, în vreme ce în orașul nostru nu sunt decât 185. Ceea ce înseamnă că tomberoanele sunt umplute repede.

“Cum să respecți graficul când stai cu mașină câte două ore în trafic pe strada Chimiei, unde sunt gropi și mergi ca melcul?” se întreabă directorul Narcis Doru. “Sau când plouă cu găleata, cum s-a întâmplat în iulie”…

El spune că SOMA a făcut tot ce era omenește posibil pentru a menține serviciul de salubritate, în ciuda faptului că a crescut cantitatea de gunoi de la 3.500-4.000 de tone în iarnă, la 8000 de tone în iulie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri