La nivelul județului Bacău, a fost confirmat primul caz de gripă din această iarnă, acesta fiind raportat la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău, instituție care monitorizează evoluția afecțiunilor respiratorii.

Potrivit oficialilor de la DSP, în săptămâna 19 – 25 februarie, în tot județul, s-au înregistrat 2.796 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, cu 104 persoane internate, și 604 bronho-pneumonii, cu 153 de internări, situația fiind raportată de către medici și spitale. „Cele mai multe cazuri au fost la grupa de vârstă 5 – 14 ani, cu 902 cazuri.

Menționăm că, în aceeași săptămână, s-a confirmat un caz de gripă tip B, tot la grupa de vârstă 5-14 ani, din mediul rural”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Bacău. Este vorba despre un copil de 7 ani, cu o formă ușoară de boală și care a avut o evoluție favorabilă, cazul fiind depistat prin medicul de familie, cu sistemul santinelă.

În județul Bacău sunt 12 medici de familie cuprinși în acest sistem santinelă, aleși prin sondaj, care supraveghează bolile infecto-contagioase (gripa, infecții respiratorii acute, pneumonii), iar atunci când au suspiciune clinică de gripă, trimit probe la DSP și acestea ajung mai departe la centrul din Iași spre analiză și confirmare sau infirmare.

La nivel național, până ieri, erau deja înregistrate 68 de decese din cauza gripei, potrivit unei raportări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Alte articole