Până la afișarea notelor, emoții și pentru candidați, dar și pentru părinți / foto: Liviu Maftei

Ieri a avut loc prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2018, cea la Limba și literatura română. Un examen ușor, au spus unii candidați, acceptabil pentru toți absolvenții, au spus și profesorii. Subiectele au fost diferite în funcție de profil: real sau uman.

La profilul real, absolvenții de clasa a XII-a au avut la primul subiect de explicat o secvență dintr-un text semnat de Anton Holban, respectiv „Note de călătorie”, la care s-a mai cerut să se realizeze și un text argumentativ dacă oamenii mai apreciază sau nu locul în care trăiesc, raportându-se atât la informațiile din textul dat, cât și experiența personală sau culturală.

La al doilea subiect au fost alte cerințe legate de rolul notațiilor autorului Mihail Sebastian la opera „Ultima oră”, iar la subiectul al treilea, genul liric – unde candidații au avut de ales poezii din opera lui Mihai Eminescu sau a lui Tudor Arghezi.

La profilul uman, la primele două subiecte au fost date ca text de analiză aceleași repere, dar cu cerințe diferite, iar la subiectul al treilea a fost tot genul liric – dar pe poezia lui Ion Barbu sau Lucian Blaga.

În total județ sunt 11 centre de examen: 7 în Bacău, 2 în Onești, 1 în Comănești și 1 în Moinești. Examenul a început la ora 9.00 și a durat trei ore.

După cum deja se știe, la acest examen, începând cu anul școlar 2017-2018, probele orale (competențele lingvistice și digitale) în examenul de Bacalaureat 2018 s-au susținut în iarnă, în luna februarie. Acum, absolvenții de liceu (cei care au trecut cu brio de probele orale, la care nu s-au pus note, ci doar calificative de competență: începător, experimentat, avansat) susțin doar probele scrise.

Astăzi este proba la limba maternă (pentru cei care învață și în limba maghiară – în județul nostru nu este nimeni înscris), miercuri, 27 iunie, este proba obligatorie a profilului – Matematică (profil real) sau Istorie (profil uman), iar joi, 28 iunie, proba la alegere, în funcție de profil și specializare, respectiv Informatică, Chimie, Fizică, Biologie – pentru cei de la profil real, Geografie, Logică, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie – pentru cei de la profil uman. Afișarea primelor rezultate va fi pe 4 iulie (până la ora 12.00), tot în aceeași zi putând fi depuse și contestațiile. Rezulatele finale vor fi afișate pe 9 iulie.

Din totalul de 3.670 de candidați înscriși au fost prezenți 3.510. Deci, nu mai puțin de 160 dintre ei au absentat. Aceștia nu mai pot participa la următoarele probe scrise, ci trebuie să-și încerce din nou norocul în sesiunea din toamnă. Din cei prezenți, 2.356 sunt de la profil real, iar 1.154 de la profil uman.

Alte articole