Una dintre cele mai incredibile intâmplari ale Razboiului Rece s-a petrecut la inceputul lunii iulie 1989: un avion militar rusesc, al carui pilot se catapultase, a continuat sa zboare din Polonia pâna in Belgia, unde s-a prabusit peste o casa.

Incidentul s-a petrecut in dimineata zilei de 4 iulie 1989. Colonelul Nicolai Skuridin decoleaza cu MiG-ul sau 23 de la baza din orasul polonez Kolobrzeg, situat la Marea Baltica. Zborul este unul de antrenament, nimic neobisnuit, doar rutina. In timpul decolarii, motorul pierde brusc din putere ca urmare a unei defectiuni. Pilotul considera ca altitudinea de 130-150 de metri nu este suficienta pentru a aduce avionul in siguranta la sol si decide sa se catapulteze.

Motorul, insa, nu se opreste iar avionul ramâne in aer, pe pilot automat, indreptându-se spre vest.
Avionul are la bord munitie pentru mitraliera de 23 mm. MiG-ul iese din spatiul aerian al Poloniei, trece in Republica Democrata Germana, intra in Republica Federala a Germaniei, unde este interceptat de doua F15 americane care au decolat de la o baza din Olanda. Abia când MiG-ul a ajuns in spatiul aerian olandez, pilotii de pe avioanele americane au observat ca aparatul nu este pilotat de nimeni, insa n-au primit permisiunea sa-l doboare.

PUBLICITATE

Franta a ridicat câteva avioane Mirage care sa intâmpine avionul rusesc si sa-l doboare in cazul in care s-ar fi apropiat periculos de zonele locuite. Nu mai este cazul, combustibilul aparatului sovietic se termina dupa 900 de kilometri de zbor si avionul cade in Belgia peste o casa din localitatea Kortrijk, ucigând un adolescent de 18 ani.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Acum vreo 20 de ani auzisem o istorie despre un pilot roman al unui MIG catapultat pe teritoriul Romaniei si recuperat de peste Dunare de la Bulgari. Era o poveste spusa intre elevii liceului militar de aviatie din Craiova intre un planton si o aplicatie … adica, se mai intampla si din astea.

LĂSAȚI UN MESAJ