9 mai 2024
EvenimentAvertisment emis după ce cercetătorii au făcut legătura între băuturile energizante și...

Avertisment emis după ce cercetătorii au făcut legătura între băuturile energizante și gândurile sinucigașe la copii

Băuturile energizante, considerate de mulți adolescenți și tineri o sursă de energie rapidă și eficientă, ar putea ascunde riscuri majore pentru sănătatea mintală a copiilor și tinerilor, conform unui studiu recent realizat de Fuse, Centrul de Cercetare Translațională în Sănătate Publică, la Universitatea Teesside și la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Avertismentul, emis în urma analizei a 57 de studii efectuate pe peste 1,2 milioane de copii și tineri din 21 de țări, aduce la lumină legături semnificative între consumul acestor băuturi și problemele de sănătate mintală, inclusiv depresia, gândurile suicidare, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și anxietatea, scrie ZeroHedge.

Studiul a evidențiat că băieții consumă mai multe băuturi energizante decât fetele, iar asocierea dintre aceste băuturi și consumul de alcool, fumatul și alte substanțe a fost semnalată în numeroase studii. Riscurile identificate în cercetare includ sinucidere, suferință psihologică, simptome ADHD, comportamente depresive și de panică, rezistență la insulină, carii dentare și uzura erozivă a dinților.



Shelina Visram, coautor al studiului, a exprimat îngrijorare profundă în legătură cu descoperirile privind efectele negative ale băuturilor energizante asupra sănătății mintale și a declarat că aceste probleme sunt „preocupări importante de sănătate publică care trebuie abordate”. În ciuda îngrijorărilor guvernului britanic și a consultărilor publice, s-a subliniat că inacțiunea politică în acest domeniu trebuie să înceteze. Propunerea cercetătorilor este clară: guvernul ar trebui să interzică sau să restricționeze băuturile energizante pentru tineri și copii.

Amelia Lake, profesor de nutriție de sănătate publică la Universitatea Teesside, a subliniat importanța acțiunii imediate, sugerând că „băuturile energizante nu au loc în dieta copiilor și tinerilor”. Studiul susține că restricțiile de vârstă pentru vânzarea acestor băuturi ar trebui să urmeze exemplul țărilor care au implementat deja astfel de măsuri.

În timp ce unele țări, cum ar fi Letonia și Lituania, au interzis deja vânzarea băuturilor energizante minorilor, iar altele, cum ar fi Finlanda și Polonia, explorează această opțiune, oficialii britanici au răspuns la studiu afirmând că au consultat o propunere pentru a limita vânzarea acestor produse copiilor sub 16 ani și că vor oferi un răspuns complet în curând.

În ciuda acestor inițiative, există și voci care pun la îndoială necesitatea unor astfel de interdicții, susținând că dovezi științifice adecvate nu sunt încă disponibile pentru a justifica măsuri atât de restrictive.

Dezbaterile privind această problemă vor continua, iar implicațiile asupra politicii de sănătate publică rămân dezbătute în mediul academic și al autorităților guvernamentale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri