Liderul rus si-a aniversat ziua de nastere intr-un mod cu totul si cu totul original. Nu, nu partida de hockey pe gheata este relevanta, ci mesajul trimis Occidentului de navele de lupta din Marea Caspica.

Nimeni nu se indoieste ca tintele din Siria puteau fi atacate si de avioanele de lupta rusesti dislocate in Orient; insa rachetele de croaziera care au strabatut Iranul si Irakul cale de 1500 de kilometri la o altitudine de numai 50 de metri au vrut sa fie un mesaj adresat, in primul rând SUA.

Sa nu uitam ca rachetele Tomahawk lansate de pe navele Flotei a Cincea au jucat un rol important in razboaiele din Golf, fiind o arma preferata a americanilor macar si pentru motivul ca era considerata o culme a tehnologiei, fiind laudata pentru precizia sa.

Rusii au vrut sa le transmita colegilor americani ca au si ei acest tip de jucarie si nu se emotioneaza când este vorba sa o foloseasca.

Mesaj este si pentru noi. Rusii au tras 26 de rachete in câteva minute. La Deveselu, vestitul scut anti-racheta are 12 lovituri pentru rachetele balistice care intra in spatiul cosmic dupa care reintra in atmosfera.

Rusii au tras cu rachete de croaziera, impotriva carora rachetele de la Deveselu nu au ce face. Scutul e inutil, ca si orgoliul nostru.

Suntem ca intr-o veche caricatura in care prostul satului arunca pietre in colegii de clasa doar pentru ca-l are in spate pe batausul scolii.

Ani de zile am scuipat cu bolta catre Moscova, la indemnul americanilor, lucru care devine destul de periculos având in vedere noua structura a puterii care se profileaza. Si nu e vorba doar de clasica schema intre rusi si americani, pentru ca, la orizont apare China.

In ciuda mistourilor de care se face in presa, China isi vede nestingherita de treaba. Deocamdata construieste: ba o banca internationala ca alternativa la Banca Mondiala, ba insule – aeroporturi pentru a-si proteja zonele economice de interes, ba proiecteaza canale in America si se pregateste de momentul in care va decide tranzactionarea petrolului in yuani.

China va deveni, curând, principalul consumator de petrol al lumii si are nevoie sa-si protejeze industria de speculatori si de fluctuatiile pietei internationale. Decizia de tranzactionare a petrolului in propria moneda va fi echivalenta cu o declaratie de razboi la adresa SUA.

Washingtonului ii va fi extrem de dificil sa trateze China cum a tratat Irakul, de exemplu. Dar asta nu inseamna ca nu poate incerca sa provoace tulburari in Xinjiang, provincia chineza cu populatie musulmana sau ca nu a incurajat inarmarea Japoniei.

Problema noastra este ca am uitat calea diplomatica a ultimelor decenii, când am ales o politica externa nealiniata si am ales sa devenim niste marionete ale politicii externe americane.

Din aceasta pozitie am taiat toate comunicatiile cu Rusia si am inceput sa injuram copios Moscova. Nu ca injuraturile noastre i-ar fi speriat pe rusi, dar spun multe despre nivelul nostru.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

 1. Corect!
  Si mie mi s-a parut o demonstratie de forta lansarea rachetelor de croaziera, rachete care fac inutil scutul de la Deveselu. Nici fara ele, la o asa distanta scurta de Rusia (pe mare cateva sute de km, de strabatut in 10 minute de avioanele supersonice), n-am fi in siguranta. Doar faptul ca facem parte din NATO ne tine la un oarecare adapost, dar atitudinea dusmanos sfidatoare a Romaniei de azi, bazata doar pe faptul ca vor sari altii pt noi la o adica, valoreaza fix nimic.
  Si-apoi, e o vorba: cu vecinii sa te impaci intotdeauna bine, ca de ei te ciocnesti in fiecare zi, si azi, si peste un an, si peste zece…
  Dar antirusismul asta a venit odata cu anticomunismul de opereta, care intre timp a ramas singura cantare patriotica pe care o mai cunoastem, de la vladica la opinca. Lamentabil…

 2. Scutul de la Deveselu se poate transforma in orice clipa in Buzduganul de la Deselul de unde pot fi trimise rachete balistice inapoi in capul dusmanului. Daca suntem inarmati vom fi in siguranta, daca nu la ce timpuri tulburi vin, va fi vai decapul nostru. Nimeni, nimeni in jungla asta globalizata nu te respecta si nu te ia in serios atata timp cat nu esti inarmat pana in dinti !

  • Serios? Ce ati fumat?

   Dumneavoastra faceti diferenta intre rachete balistice si rachete de croaziera? Imi puteti explica modul in care rachetele anti-racheta (anti-aeriane, cum ar veni) cum sunt cele de la Deveselu pot fi trimise “in capul dusmanului”, dupa cum spuneti?

   In loc sa aberati, incercati sa va documentati putin cum sta treaba.

LĂSAȚI UN MESAJ