19 mai 2024
SportAvem o Strategie Națională. Dar s-ar putea să rămânem fără sport!

Avem o Strategie Națională. Dar s-ar putea să rămânem fără sport!

Prezent în Bacău, ministrul Sportului, Eduard Novak a prezentat draftul planului de reorganizare a sportului românesc. Una din ținte este finalizarea procesului de descentralizare prin care cluburile ministeriale, cu mici excepții (Olimpia București, CSM Onești etc) vor trece la Primării. În acest context, cea mai galonată și longevivă grupare a județului, SCM Bacău (care a dat zeci de campioni olimpici, europeni și mondiali) riscă să dispară. Echipa ministerială nu a reușit să convingă, prin răspunsuri, cum o autoritate locală, în cazul de față municipalitatea băcăuană, care întâmpină dificultăți să susțină economic un singur club sportiv (CSM) va găsi resurse pentru a finanța volumul rezultat din fuzionarea a două grupări: CSM și SCM. Dar putem răsufla ușurați: ministrul Novak ne-a dat asigurări că în 20 de ani, toate orașele reședințe de județ din țară vor avea patinoar, bazin olimpic și săli de gimnastică

În teorie, unele lucruri sună bine. Până la un punct: banii. „Există bani, dar nu sunt folosiți cum trebuie. Sportul trebuie să fie finanțat de performanță”, a punctat ministrul Sportului Eduard Novak, miercuri, atunci când a prezentat, în Sala Mică a Prefecturii din Bacău draftul Strategiei Naționale pentru Sport. Având la bază o investigație sociologică a Universității Babeș Bolyai din Cluj (chiar am fi vrut să aflăm cât a plătit Ministerul Sportului pentru ea, dar timpul alocat conferinței de presă și intervenții extra-long din…off au zădărnicit demersul jurnalistic), Strategia propune o reformă din temelii a sportului românesc.

„Sportul românesc este în declin din 2000 încoace, lucru care a dus ca anul trecut să avem doar patru medalii olimpice la două sporturi”, a subliniat ministrul Novak. Acesta și staff-ul său au identificat cauzele regresului: „Organizarea. Nu lucrăm în echipă”. Concluzia și soluțiile? „Fără o strategie pe termen mediu și lung, nu avem nicio șansă. Cinci Ministere, nu doar Ministerul Sportului cheltuiesc mulți bani pentru sportivi, dar acest lucru nu se face organizat, așa că am regândit sistemul”, a spus Eduard Novak, care a adăugat că toate cele trei domenii (sportul de masă, cel școlar și cel de performanță) se regăsesc în cadrul de măsuri. Au fost fixate 70 de obiective (primul dintre ele fiind realizarea unui Pact Național pentru Sport), ministrul dând asigurări că jumătate dintre acestea pot fi implementate, cu observația că punctul nevralgic al obiectivelor-țintă rămâne infrastructura.



Totodată, Strategia Națională a prioritizat sporturile de interes național: 11 individuale (canotaj, judo, tenis de masă, lupte, natație și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism și gimnastică), plus alte opt de echipă (fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheață și oină).

„Ce înseamnă prioritizarea sporturilor? Un schelet pe care vom construi în următorii 20 de ani”, a explicat ministrul Novak: „Primul pas este infrastructura, iar noi intenționăm ca în 20 de ani în toate reședințele de județ să existe câte un patinoar, o sală de gimnastică și un bazin. Și pentru că suntem preocupați și de componenta educațională, vom realiza în jurul centrelor universitare Centre Regionale de Excelență, care vor deservi câte cinci-șase județe și în care vor funcționa sporturile prioritare. Prin aceste Centre vrem să creem emulație- să fie o bătălie pentru sportivii care doresc să intre- și, în egală măsură, să acoperim zona de vârstă cu cea mai mare vulnerabilitate- 14-18 ani, plus facultate”.

În acest punct, prefectul de Bacău, Lucian Bogdănel a subliniat că, prin Universitatea „Vasile Alecsandri”, care a școlarizat la nivel superior „zeci, poate chiar sute de campioni de înaltă performanță, binomul educație- sport funcționează în Bacău”. Importantă și observația subprefectului Gabriel Lupu, care i-a atras atenția ministrului asupra lipsei de forță de muncă calificată în anumite domenii:

„Nu știu cât de oportună ar fi realizarea unui patinoar în Bacău deoarece nu avem antrenori specializați, dar vă pot garanta că, la cât interes prezintă la noi în oraș înotul, ar mai fi nevoie de un bazin”. Din păcate, ministrul Eduard Novak nu a reușit să ne lămurească pe deplin din ce bani se vor putea realiza sutele de patinoare, săli de gimnastică și bazine. După cum în ceață a rămas și viitorul cluburilor. Asta în condițiile în care, la punctul 4 din capitolul referitor la „Acțiuni Imediate” din Strategia Națională pentru Sport găsim „continuarea procesului de descentralizare în colaborare cu autoritățile locale”. Descentralizarea este un drob de sare care planează asupra cluburilor de aproape un deceniu. Iar în momentul în care el va cădea și va deveni proiect de lege aprobat de forurile în măsură, riscă să pulverizeze zeci de cluburi care țin de Ministerul Sportului. Concret, în urma descentralizării, cluburile departamentale vor trece de sub umbrela ministerială la autoritățile locale. Întrebat dacă vor fi excepții, Eduard Novak a răspuns că, „în baza rezultatelor, în primă fază, da. Olimpia București, CSM Onești și puține alte câteva vor rămâne pentru un timp sub Ministerul Sportului”.

Și SCM Bacău nu? „Nu”, a răspuns scurt ministrul. „Și SCM Bacău nu are rezultate? Vorbim, până la urmă despre clubul care anul acesta a adus, printre altele primul titlu european la seniori în atletismul românesc după 20 de ani, prin Bianca Ghelber. Cum adică nu sunt rezultate?”, a sunat uimirea legitimă a reporterului. „Depinde din ce parte privim lucrurile”, a venit replica senină a ministrului Sportului din România, Eduard Karoly Novak. Ministrul nu ne-a putut limpezi nici modul în care o autoritate locală, în cazul de față municipalitatea băcăuană, care întâmpină dificultăți să susțină economic un singur club sportiv (CSM) va găsi resurse pentru a finanța volumul rezultat din fuzionarea a două grupări: CSM și SCM.

După cum nu ni s-a putut explica nici de ce SCM Bacău nu a primit încă cei 200.000 lei alocați de Minister încă de acum două luni pentru premieri (120.000 lei) și activitate sportivă (80.000). Am înțeles, în schimb, că ministrul Novak respectă marii campioni, dovadă că, împreună cu reprezentantul în teritoriu al MS, Radu Ababei, directorul DSJ Bacău, a premiat opt din cei zece cei mai performanți sportivi băcăuani din ultimii 20 de ani: Bianca Ghelber, Monica Roșu, Clara Ciocan, Gabriela Manea, Eusebiu Diaconu, Mihaela Melinte, Eusebiu Diaconu, Sebastian Dogaru și Nicu Vulpoiu (au absentat Doina Melinte și Simona Păduraru). Premiile au constat în diplome și flori, nu însă și în bani. Poate pentru că, vorba ministrului Novak, „banii nu sunt folosiți cum trebuie”. Sau poate- asta trebuie să fie!- pentru că nu s-a implementat încă Strategia Națională.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri