Bacaul a suferit din nou de lipsa apei, in urma avariei de pe conducta ce vine de la Valea Uzului, la finalul saptamânii trecute. Defectiunea nu a avut totusi amploarea celei din iarna, când remedierea a durat mai multe zile, iar nervozitatea locuitorilor din municipiul Bacau a ajuns la maximum. Daca atunci a fost vorba despre o spartura pe portiunea noua a traseului, realizata din fonta, acum a fost vorba despre cedarea unui tub din beton, de pe portiunea veche, ce nu a beneficiat de modernizare.

Cu alte cuvinte, o avarie este oricând posibila din nou, mai ales ca, dupa cum precizeaza directorul tehnic al Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB), Petrus Radulescu, vechea conducta este intr-o stare destul de proasta. “Pe tronsonul vechi nu am mai avut o avarie de asemenea proportii cam de sase ani. Acum a cedat un tub din beton, din cauza starii proaste, a vechimii, a coroziunii si presiunii la care este supus”, spune directorul Radulescu.

Investitie fracturata

Tronsonul vechi al conductei are circa 20 de kilometri, din totalul de circa 60 de kilometri al aductiunii. Practic, intre Valea Uzului si Stejaru (Valea Budului) este vorba despre o conducta noua, din fonta, care a fost modernizata cu fonduri europene, dar care a avut o perioada de garantie redusa, care a trecut demult.

De la Stejaru la Bacau, cale de circa 20 de kilometri, este tronsonul vechi, ramas nemodernizat si pentru inlocuirea caruia ar fi nevoie de peste 30 de milioane de euro. Insa un plan de investitii in viitorul apropiat nu se intrevede, mai ales ca in prezent CRAB deruleaza un alt proiect de modernizare a captarii si distributiei de servicii apa-canal in tot judetul, in valoare de peste 100 de milioane de euro, dar care nu include si portiunea veche din actuala aductiune.

Aproape in intregimea sa, municipiul Bacau se alimenteaza cu apa de la Valea Uzului. Când cade aceasta sursa, mai ramân functionale puturile de adâncime de la Margineni si Gheraiesti, care au insa un debit mai scazut, iar apa ajunge mai ales pentru locuitorii din Serbanesti si Gheraiesti. De aceea, când apar avariile pe aductiunea Valea Uzului, apa din cele doua fronturi mentionate este redistribuita in oras, dar cu târâita, sa ajunga cât de cât la toata lumea.

Apa tulbure din facturi

Cât priveste disconfortul creat locuitorilor Bacaului de aceste avarii, principalul ar fi cel legat de confortul casnic, dar si de facturile care includ uneori si apa tulbure ce se livreaza in retea mai ales imediat dupa remedierea avariei, când se reumplu conductele. In acest caz, pentru a scapa de cheltuieli de care nu se fac vinovati, locuitorii ar trebui sa faca plângeri la CRAB, sa li se scada din facturi apa tulbure.

“Este evident ca atunci când apa lipseste, nici contorul nu se invârte, iar locatarii nu au ce plati. Insa in situatiile in care la robinete curge apa tulbure, asociatiile de proprietari pot sa faca sesizari la CRAB, sa li se scada din facturi aceste cantitati de apa. In urma acestei avarii am primit foarte putine reclamatii, pentru ca nici apa tulbure nu prea a fost, datorita solutiei tehnice aplicata pentru remediere”, a mai spus directorul Radulescu.

Asadar, teoretic, solutii exista pentru orice problema. Practic, mai ramâne si ca avariile sa fie cât mai rare, pentru ca bacauanii sa aiba confortul cuvenit si platit cu bani parca prea multi pentru ce se ofera.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Apa de la robinet din Bacau nu este potabila, dar platim un pret foarte mare in comparatie cu alte localitati din tara, unde pretul este la jumatate si este foarte buna de baut. De ce.
    Raspunsul cred ca se afla in salariile umflate de mii de euro pe luna al celor din conducerea CRAB.

  2. jumatate din banii care vi s-au alocat pentru modernizarea sistemului i-ati bagat in buzunare Hotilor !! asa e in romania furam din fonduri si faceam treaba de proasta calitate pe bani putini .. umflati in acte facturile si le trimiteti in uniune dovada unei lucrari bine facute cu toate fondurile cheltuite dar in realitate este proasta .. Sa va fie rusine !! ar trebui sa fiti inspecati dar la cat e de corupta tara il mituiti si tot ca voi o sa declare oricine ar veni sa faca o inspectie de calitate …

LĂSAȚI UN MESAJ