În plină caniculă, câteva gospodării din Fântânele, comuna Hemeiuș, au fost lăsate, accidental, fără alimentare cu energie electrică. Neajunsul a fost creat de către angajații unei firme care execută lucrări de amenajare a unei porțiuni de stradă din sat.

Se pare că muncitorii pregăteau pentru asfaltare un drum, când lama unui buldozer a rupt cablurile de alimentare a caselor din apropiere. „Băieții care lucrează la strada Rezervorului de apă au rupt trei cabluri de curent și văd că cei care ar trebui să rezolve problema o dau din gard în gard. Nimeni nu se procupă să remedieze situația. Suntem vreo trei case care, acum, nu mai avem curent la prize”, spune Larius Eliseiu, unul dintre cei afectați de eveniment. O parte dintre localnicii rămași fără curent au decis să-și rezolve singuri problema, reconectând cablurile, pe cheltuiala lor. În schimb, alții s-au dus la primărie pentru a-și spune păsul.

„Am luat la cunoștință și am informat, la rândul nostru, firma care execută lucrările. Pentru că asta este regula: odată cu începrea lucrărilor, se face predarea amplasamentului către firma executantă. Administratorul firmei a spus că va lua legătura cu un alt executant autorizat să facă astfel de lucrări pe segmentul de energie electrică. Și noi vrem să se rezolve în cel mai scurt timp, pentru că nu ne puterm juca cu oamenii – au aer condiționat, frigidere, congelatoare și afară e foarte cald”, ne-a declarat în primă instanță edilul din Hemeiuș, Constantin Sava.

Se pare, însă, că lucrurile sunt mult mai complicate, în sensul în care, firma care a executat branșamentul caselor rămase acum fără curent nu a respectat întocmai regulile, îngropând cablurile de alimentare la o adâncime cu mult sub cea legală, respectiv la 20-30 de centimetri, față de minimum 70 de centimetri.

Am luat legătura și cu reprezentanții Delgaz Grid, presupunând că rețeaua de cabluri le aparține și, ca atare, lor le-ar fi căzut în sarcină să rezolve problema. Însă, după o verificare amănunțită la fața locului, aceștia au constatat că porțiunea de rețea de cabluri aparține localnicilor afectați.

„Nu sunt instalațiile noastre, nu am primit nicio reclamație. Colegii din teren au verificat, totuși, și au constatat că sunt ale unor persoane fizice, fiind după contoarele care înregistrează curentul. De altfel, unul dintre proprietarii afectați și-a și refăcut legătura cablului de alimentare”, ne-a declarat Corneliu Zaiț, reprezentantul furnizorului regional de energie electrică.

„Problema e că firma care le-a făcut branșamentul la aceste case nu a respectat distanța minimă la care trebuia îngropat cablul. E clar că oamenii au avut încredere cu firma care le-a făcut lucrarea, le-au luat banii, dar cablurile sunt unde sunt. Am mai avut probleme din astea pe strada Hotarelor, la limita cu Mărgineni, când a trebuit asfaltată. Erau așa de multe branșamente făcute de-a-ndoaselea că cei de la curent și faze refăceau legăturile în paralel cu muncitorii care asfaltau, unii peste alții”, a mai spus edilul din Hemeiuș.

În aceste condiții, cel mai probabil, proprietarii caselor afectate vor trebui să își rezolve pe cheltuiala lor problema la alimentarea cu energie electrică. Sau să apeleze la instanța de judecată, care va stabili cert cine este bun de plată.PUBLICITATE