AVANCRONICA MUZICALA / Amurg violet

0

Jan Sibelius, compozitorul care a dorit sa împartaseasca lumii întregi frumusetea si expresivitatea sufletului finlandez, afirma ca muzica începe acolo unde se termină cuvântul.

Simfonia a II-a va fi interpretata de orchestra bacauana în această seara, sub bagheta dirijorului italian Andreea Barizza.

Dupa ce a studiat pianul la Conservatorul Puccini din Spezia si muzicologia, la Cremona, în Italia. Andrea Barizza devine bursier în Germania si începe sa dirijeze la Opereta din Dresda, apoi la ­Zwickau, San Remo, Eisenach, în Kazakhstan, Harkov, Moravská Olomouc, ori Teplice.

Experienta dobândita în realizarea proiectelor internationale de la Spezia si premiul II cucerit în 2015, care i-a dat prilejul de a dirija la Weimar, prefigureaza o cariera de succes pentru Andreea.

Sunt cucerit de omul Beethoven si muzica sa. Este o revelatie pentru mine, este un titan. Totul a fost împotriva sa si totusi a învins, nota Sibelius. Rostislav Yovcev este cel ce ne va delecta cu Concertul în Do Major de Beethoven.

Profesor de pian la Academia Nationala de Muzica “Pancho Vladigerov” din Sofia, unde a studiat, sef al Departamentului – pian, teorie, compozitie si organizare, Rostislav are un repertoriu vast, ce include toate stilurile muzicale si multe lucrari ale compozitorilor din tara sa, Bulgaria.

S-a perfectionat la Conservatorul Regal din Bruxelles, a predat în Tunisia si a avut turnee si cursuri de master bine apreciate în Bulgaria, Germania, Belgia, Spania, Polonia, Ungaria, România, Croatia, Cipru, Turcia, Coreea de Sud etc.

A câstigat premii în importante competitii nationale si internationale si singurul premiu în competitia pentru cea mai buna performanta a muzicii spaniole la Santiago de Compostela, în 1984.

Ia parte la cele mai prestigioase festivaluri din tara si din strainătate, are numeroase înregistrari la Radio Sofia, Varsovia, Berlin si Zaragoza si este mereu cooptat în juriile concursurilor de profil. Doctor în muzica si detinător al Lirei de cristal, Rostislav Iovcev a realizat în 2006 – 2008, integrala Concertelor pentru pian de L.v. Beethoven “, la Filarmonica din Schumen. Anotimpul si muzica pe care o vom asculta îmi poarta gândurile la versurile lui Bacovia din Amurg violet.

Ozana Kalmuski Zarea


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ