Retroparada Primăverii 2019, eveniment organizat de Retromobil Club România (RCR), a adus în Bacău, sâmbătă, 13 aprilie, 30 de autoturisme de epocă din județele Bacău, Neamț, Harghita și Vrancea. Cel mai vechi model al Retroparadei a fost și în acest an un autoturism Simca-Balilla, din 1937, o copie fidelă de Fiat Balilla, tot mai bine toaletat de proprietarul ei, elvețianul Felix Peter, naturalizat în comuna Măgura. Gura târgului a fost ruptă însă de un splendid Rolls Royce, alături de care au stat și alte frumuseți ale motorizatelor pe patru roți.

Medicul Ovidiu Bibire nu se desparte de „broscuța” sa

Vedetele evenimentului din această primăvară – am aflat de la Nicolae Marin, președintele filialei Bacău-Neamț – au fost și un un Ford Mustang din 1965, recondiționat, dar și două bijuterii marca Ford Triumph Spartan, o impecabilă Volga și un decapotabil Cadillac.

Nicolae Marin și mașina sa de suflet

„Un coleg de club din Neamț – a precizat președintele Filialei – a venit cu trei mașini bine puse la punct. În premieră a fost adus și un Oltcit cu vopseaua originală, într-o stare impecabilă. Un domn venerabil, din Moinești, aproape nonagenar, vine în fiecare an la noi cu un Mercedes vechi, dar chiar mai tânăr ca domnia sa. Eu, ca de obicei, am adus Fiatul meu din 1965, care sigur va rămâne o moștenire nepoților”.

Cătălin Habet și Rolls Rouce-ul din Bacău

Miresele se plimbă Bacău Rolls Royce

Tuturor vizitatorilor expoziției auto ne-a făcut ochi dulci un Rolls Royce Silver Shadow, fabricat în 1974. Cu el a venit Cătălin Habet, prietenul proprietarului autoturismului, Andrei Rotaru. „Mașina – ne-a spus Ctălin Habet – are motor de 6.700, pe benzină, în 8 cilindri în V, și cutie de viteze hidramată. Mașina este în Bacău de mai puțin de un an și este închiriată foarte bine pentru evenimente, pentru că este o mașină rară, elegantă, deosebită. Se conduce foarte ușor și are o suspensie ideală, parcă plutește pe șosea, deși are aproape două tone. A fost adusă în Bacău într-o stare foarte bună. În orașul nostru este singura, doar în zona Moldovei să mai fie ceva asemănător. Miresele din Bacău altfel vor savura plimbarea din ziua nunții în acest Rolls Royce”.

Pasiune transmisă în familie

Fordul Mustang

Cu un Ford Mustang din 1965, dar și cu un BMW din 1985 și un Fiat din 1981 a venit la Bacău un inginer mecanic pentru care pasiunea pentru mașinile clasice s-a transmis și fiilor săi. A preferat să rămână un anonim la Retroparada din această primăvară, dar tot am aflat de la el câte ceva despre minunatul Ford. „Am adus mașina în țară într-o stare bună – ne-a spus inginerul. O îngrijim ca pe un copil mic. Când eram mai tânăr am avut mașinile mele, dar nu mărci atât de mari. Mă bucur și acum de ele, când le am. Și mă bucur că și fiii mei, de 22 și 23 de ani, sunt pasionați de mașinile clasice”.

Retromobil Clubul Român a împlinit două decenii în Bacău

În Bacău, Nicolae Marin a înființat filiala Bacău-Neamț acum două decenii, iar de câțiva ani retroparadele se țin lanț și la noi.

Elvețianul din Măgura, Felix Peter, și mașina sa

Membrii RCR dețin vehicule care au fost conservate în perfectă stare de funcționare sau au fost supuse unui proces de restaurare, sunt originale și sunt atestate ca vehicule istorice.

RCR este cea mai importantă asociație de profil din țară. FIVA – Federation Internationale des Vehicules Anciens (fondată în 1966 la Paris – recunoscută de UNESCO) a acceptat în 2003 ca RCR să-i devină membru. RCR a devenit, astfel, ANF – Autoritate Națională a FIVA.

Alte articole