Un sofer care a provocat un accident rutier in timp ce conducea baut o masina fara asigurare trebuie sa plateasca o despagubire imensa Fondului de Protectie a Victimelor Strazii. Fondul a achitat despagubirea familiei victimelor si trebuie sa recupereze banii de la soferul vinovat

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii a deschis actiune la Tribunalul Bacau impotriva lui Gelu Nicusor P. si a cerut obligarea acestuia la plata sumei de 263.000 lei si a dobânzilor si penalitatilor de intârziere.

Suma reprezinta despagubiri achitate de Fond victimelor unui accident rutier si rudelor acestora, in baza sentintelor penale date de Judecatoria Moinesti si Curtea de Apel Bacau, prin care Gelu Nicusor P. a fost gasit vinovat de producerea accidentului rutier.

Instanta a stabilit despagubiri civile de 1.500 lei catre familia victimei, suma ce reprezinta cheltuielile de înmormântare si pomenirile ulterioare pentru victima, câte 20.000 lei daune morale pentru rudele victimei decedate (12 membri), 21.500 lei despagubiri materiale si morale pentru un minor accidentat.

Gelu Nicusor P. a fost acuzat ca a provocat un accident rutier, in noiembrie 2009, dupa ce s-a urcat beat la volan si a condus cu viteza peste limita legala. In urma accidentului, o persoana si-a pierdut viata si un copil a fost ranit grav. In conditiile in care masina nu era asigurata RCA, raspunderea pentru acoperirea daunelor cauzate in urma accidentului a revenit în principal Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.

Ulterior, acesta s-a indreptat impotriva soferului vinovat pentru recuperarea sumelor platite. Instanta a admis actiunea Fondului si l-a obligat pe sofer sa plateasca suma de 263.000 lei, plus dobânda legala.

Ce despagubiri acorda Fondul de Protectie a Victimelor Strazii

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii este o asociatie profesionala non profit constituita din companiile de asigurari care au dreptul sa practice asigurarea RCA pe teritoriul României. Fondul functioneaza din anul 2006 si a fost infiintat cu scopul de a proteja si despagubi victimele accidentelor rutiere cu autor neidentificat sau cu autovehicule neasigurate RCA.

In cazul accidentelor de circulatie produse de autori neidentificati, se acorda despagubiri numai pentru vatamari corporale sau decese, iar in cazul accidentelor produse de autori identificati cu autovehicule neasigurate, se acorda despagubiri atât pentru vatamari corporale sau decese, cât si pentru daune materiale.

Cuantumul despagubirilor se stabileste in conformitate cu normele privind aplicarea legii de raspundere civila auto in Romania, respectiv echivalentul a 150.000 euro pentru daune materiale si echivalentul a 750.000 euro/persoana in caz de vatamari corporale. Dupa plata despagubirilor, Fondul recupereaza in instanta sumele achitate de la soferii vinovati de producerea accidentului.

„Noi platim despagubiri in trei luni. Daca in cele 90 de zile vinovatia nu este clara, nu a fost stabilita, nu a fost emis rechizitoriu din partea procuraturii privind circumstantele accidentului, s-ar putea sa mai dureze un pic. Dar, presupunând ca aceste lucruri s-au finalizat, in trei luni se primesc banii, iar aceste 90 de zile sunt mentionate prin directiva europeana.”
Sorin Greceanu, reprezentant al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii