Pahare de cristal, candelabre de argint si portelan chinezesc decorat cu steagul aurit al UE. Aceasta este lista de cumparaturi pe care corpul diplomatic al Uniunii Europene doreste sa cheltuiasca aproape trei milioane de euro. The Telegraph noteaza sarcastic ca pretul depaseste de zece ori suma cu care a fost cumparat setul de protocol al Casei Albe, cu diferenta ca in SUA a fost vorba de o donatie privata, nu de bani publici. Aproape 900 de euro va costa setul de protocol pentru o singura persoana, intreg setul de portelan va costa peste 550.000 de euro iar pe cristal se vor cheltui peste 450.000 de euro.

“Setul de lux este cumparat in vreme ce UE a cerut statelor sa strânga cureaua si sa-si micsoreze deficitele”, mai noteaza publicatia britanica. Pe lista de cumparaturi se mai afla 280 de seturi de servire salate, 140 de seturi de cutite de tort, polonice de supa, clesti pentru zahar, 140 de galeti pentru gheata, 420 de seturi de sare si piper, si 280 de candelabre. Ce valoare va avea TVA-ul pentru aceste produse de lux? 19% ca in Germania sau 23%, cum i s-a impus Greciei? Nici una, nici alta: zero. Pentru ca institutiile UE sunt scutite de plata TVA.

E drept, trei milioane de euro nu sunt bani multi la nivelul UE. Poate corpul diplomatic avea nevoie de o argintarie noua si de farfurii neciobite in care sa serveasca supa invitatilor. Poate nu se compara cu cheltuielile extravagante pentru renovarea vilei presedintelui Iohannis, de exemplu. Totusi, din punct de vedere al imaginii publice, aspectul este extrem de dificil de gestionat. Pentru ca lumea face comparatii. Si vede modul in care UE a dictat Greciei sa strânga cureaua si compara cu luxul pregatit pentru oficialii Uniunii.

PUBLICITATE

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, avertiza ca cresterea sprijinului pentru radicali, fie de stânga, fie de dreapta, creeaza conditii pentru o “revolutie” in Europa. Tusk denunta alianta dintre cele doua extreme ale esichierului politic desi pare sa nu inteleaga ca motivul pentru care lucrurile se radicalizeaza este atitudinea birocratilor europeni fata de popoarele Uniunii.

Ca radicalii de stânga sau de dreapta gasesc teren propice deoarece liderii UE au renuntat la idealurile democratice in favoarea dictatelor, ca birocrati nealesi, ci numiti in functii – cum ar fi conducerea Bancii Central Europene, isi permit sa schimbe guverne si sa ameninte tarile cu taierea fluxurilor financiare, fara sa dea socoteala nimanui, comportându-se ca niste aristocrati intr-o monarhie absolutista.

Nu e de mirare ca predecesorul lui Tusk, Hermann Van Rompuy, va fi innobilat: regele Belgiei il va face conte.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

 1. A propos, D-le Bibire, de “cheltuielile extravagante pentru renovarea vilei presedintelui Iohannis”, daca n-ati vazut devizul general si facturile pentru lucrari ( si cred ca nu le-ati vazut ! )intreb si eu :pe ce va bazati afirmatia ? Chiar daca nu veti publica acest text, intrebarea ramine…

  • Pe raspunsul oficial dat de Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care a precizat ca Guvernul a alocat 900.000 de euro pentru renovarea vilei. Vi se pare o suma mica? Cate apartamente, de exemplu, s-ar fi putut construi cu acesti bani?

   • Nu neapărat suma ar fi o problemă -nu cred că Ki la plecare va lua perdelele cu el- ci prețurile la care s-au achiziționat diversele materiale. Să mobilezi un apartament cu 2 camere cu lemn masiv costă vreo 25-30.000€, darămite o ditamai vila. Și nu în ultimul rând, nu sunt de acord cu gândirea asta minimalistă că toți tre’ să fim cârpă-n c.r că așa dă bine la mâncătorii de mititei; totuși, ăla e președintele nostru și numai unul avem la un moment dat. Altceva e cu parlamentul unde sunt 600 de hămesiți.

   • Raspuns literalmente POPULIST !! Vila respectiva nu-i va ramine mostenire lui Iohannis, e o cladire care face parte , asa cum ii spune si numele, din Patrimoniul Protocolului de Stat . De ce ar trebui construite spitale din banii destinati renovarii unor locuinte de protocol si n-ar fi construite din sumele uriase evazionate, bani negri ai partidelor, la o adica ?!.

    • In acceptiunea Dvs. e foarte bine ca Ceausescu a infometat tara pentru ca, iata, a ramas viitorimii o industrie. Sau nu. 900.000 de euro e o suma foarte mare. Ganditi-va ca pretul unui apartament este undeva la 50.000 de euro. Si aduc in discutie apartamentul in scop strict comparativ.

     Ce poate sa se faca cu 900.000 de euro, adica cu pretul a 18 apartamente unei vile, fie ea si prezidentiale? Robinete de aur? Dus cu sampanie?

 2. Nu il luati in seama pe nea Florin. Pt ca neavand o viata sociala sau eventual una imbuibata cu mici si bere è normal sa puna intrebari de coltul gardului.

  • Era mai corect daca scriai “Gogu de la prostia capitala”. De unde stii, muceo, viata mea “de la coltul gardului ” ? Afla ca am muncit serios 37 de ani, ca inginer, am construit niste lucruri de care s-ar fi putut bucura si copiii tai ( eventual) si pe care le-au distrus, dupa ’89, prietenii tai comunisti, in aplauzele unor cretini din generatia Facebook, intre care te numeri !!

 3. I l felicit pe dl Bibere pentru articol.Iuropienii nu sunt macar constienti de cate cheltuieli implica masinaria de furat bani denumita Parlamentul European.O institutie perfect inutila,astazi cu aproape 100.ooo de salariati ,salariul mediu fiind e 7500 de euro pe luna in BUZUNAR,plus inca atat de persona parlamentara furajata de toata lumea pentru transport,cazare si diurna.Englezii au sesizat ca sunt facuti la buzunare si nu mai vor UE cat vor exista ei.Romanul,ca de obicei este prostul targului,accepand sa-i …. si nevasta strainul si acorda favoruri circumstante atenuante oricarui derbedeu ajuns pe functie. Poate ma lamureste si pe mine sustinatorul lui Iohannis de ce ,astazi cand nu mai exista diplomatia si relatiile protocolare de altadata,e nevoie de o asemenea resedinta somptuoasa pentru 2 persoane.Astia nici macar,de avari ce sunt,caine sau matza nu au.
  Un presedinte nu este un rege,ca pana si regele cheltuieste din averea statului numai Strictul necesar,diferenta de lux e din domeniile proprii.
  Ramanem in contiuare,impotriva faptului ca suntem liberi sa circulam prin lume prostii Iuropei la conceptii.

LĂSAȚI UN MESAJ