19 aprilie 2024
ActualitateAu început Zilele Spitalului Județean de Urgență Bacău

Manifestare în premieră

Au început Zilele Spitalului Județean de Urgență Bacău

Timp de două zile, astăzi, 18 mai, și mâine, 19 mai, în premieră, se desfășoară evenimentul intitulat „Zilele Medicale ale Spitalului Județean de Urgență”, o manifestare de elită în care vor fi abordate teme diverse privind „Probleme de actualitate în patologia modernă interdisciplinară”. Sunt invitați oaspeți de seamă, medici de renume din întreaga țară, colaboratori.

Participare numeroasă încă din prima zi

Deschiderea oficială a ediției I a „Zilelor Medicale ale Spitalului Județean de Urgență Bacău” a avut loc astăzi, la Sala Ateneu, de la ora 11.00. Au răspuns invitației de a participa la această întâlnire dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătății, prof.dr. Ioana Grigoraș, de la Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă a Institutului Regional de Oncologie Iași, dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, dr. Oana Secară, managerul Spitalului Municipal de Urgență Onești, întreaga echipă de conducere de la Direcția de Sănătate Publică Bacău, reprezentată de dr. Mihaela Arim, director executiv, Marius Savin, președintele director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bacău, reprezentanți ai Primăriei Bacău, Consiliului Județean Bacău, prin vicepreședintele Silviu Pravăț, Prefecturii Bacău, medici și asistenți din întreg județul. O prezență numeroasă, care a umplut la refuz Sala Ateneu.



Gândite ca o reuniune de în care schimburile de bune practici și experiențe sunt necesare în orice moment în sistemul sanitar, în aceste „Zile Medicale”, organizate de dr. Raluca Ioana Dinu, directorul medical al spitalului, dr. Elena Alistar (șef Secție Medicină Internă), dr. Elena David (șef Laborator Radiologie și Imagistică Medicală), dr. Mihaela Spiridon (șef Secție Oncologie) și asistent principal Geanina Pricopi, directorul de îngrijiri, se vor susține mai multe lucrări științifice de către medici din Bacău, Iași și București.


„Suntem la prima ediție a unei astfel de manifestări, pe care vrem să o permanentizăm. Vor fi două zile de sărbătoare la Spitalul Județean de Urgență Bacău, avem invitați de onoare, din București și Iași, mulți participanți din Bacău, dar și din județ, ceea ce ne bucură foarte mult.”
Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău

„Cred că Spitalul Județean de Urgență Bacău era dator cu o astfel de manifestare în comunitatea locală medicală, având în vedere că, în ultimii ani, s-a creat o tradiție la noi în județ a acestor tipuri de evenimente medicale, începute și continuate cu succes de Spitalul Municipal de Urgență Moinești, prin managerul acestuia dr. Adrian Cotîrleț. Sperăm ca și lucrările ce vor fi prezentate la această manifestare să fie de interes pentru toți participanții.”
dr. Ioana Dinu, director medical Spitalul Județean de Urgență Bacău


„Mă bucură că și Spitalul Județean de Urgență Bacău organizează o astfel de manifestare medicală. Faptul că medicina băcăuană se face cunoscută și prin acest fel este un lucru foarte bun. Astfel de schimburi de păreri, idei și experiențe sunt benefice pentru toți, inclusiv pentru pacienți, dar și pentru îmbunătățirea actului medical. Este o oportunitate de a lega și colaborări profesionale pe toate palierele medicale. Suntem la o manifestare care va fi continuată, cu certitudine, prin cea de a XIII-a ediție a «Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești», care va avea loc, anul acesta, în perioada 28 – 30 iunie.”
dr. Adrian Cotîrleț, manager Spitalul Municipal de Urgență Moinești

Lucrări în plen

Lucrările prezentate la acest eveniment au început cu prof. dr. Ioana Grigoraș, care a deschis conferința medical-științifică cu un subiect actual, discutat, comentat: „Infecțiile asociate asistenței medicale – punctul de vedere al medicului ATI”. Un subiect sensibil și „extrem de fierbinte pentru România, în general”, după cum l-a catalogat. „Încercăm astfel, împreună, să găsim niște modalități de combatere a acestor infecții, de creștere a calității medicale, de construire a unei culturi comune, împărtășite de toate categoriile profesionale care lucrează în sistemul sanitar, pentru a face progrese, pas la pas, în evitarea acestor infecții și stabilirea unui sistem de siguranță pentru pacient”, a spus prof.dr. Grigoraș.


Prof.dr. Ioana Grigoraș, președintele Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, șeful Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă a Institutului Regional de Oncologie Iași:
„Vin mereu cu plăcere la Spitalul Județean de Urgență Bacău, am o colaborare îndelungată cu echipa medicală de aici, pe care o măsurăm în zeci de ani. Găsesc mereu aici o echipă de medici și asistenți motivați să facă lucrurile bine, să îndrepte ceea ce poate fi îndreptat și să crească mereu calitatea actului medical. Regăsesc mereu aici și o echipă managerială tânără, decisă să aducă schimbarea.”

A urmat și alte lucrări, printre care cea a dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătății și președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate:

„Lucrarea mea în plen, «Managementul calității în spitale», se referă mai mult la guvernanța clinică, ceea ce înseamnă un nou concept de abordare a managementului din spitale, prin care partea administrativă și cea medicală trebuie să conlucreze, să colaboreze, împreună fiind responsabile de activitatea medicală dintr-o unitate sanitară cu paturi. Adică vom trece de la un management financiar, la un management clinic și ne interesează ce se întâmplă dacă tăind din resursa financiară rămân suficiente resurse pentru derularea activității și care vor fi consecințele. Despre acest management al calității se tot vorbește de câțiva ani încoace și încă suntem la început, abia învățăm alfabetul. Un studiu făcut de americani acum vreo doi ani a arătat că medicii sunt cei mai eficienți manageri de spital. După părerea mea, un medic își poate însuși mai ușor noțiunile juridice și de economie de care are nevoie pentru a conduce un spital, iar pentru un economist sau un jurist este mai greu să învețe noțiunile și procesele medicale pe care le-ar folosi în această funcție. Însă practica ne-a arătat că sunt foarte buni manageri și aceștia, mai ales dacă au experiență în domeniu, știu să delege sarcini și să conlucreze cu partea medicală, iar despre această conlucrare vorbesc și eu la acest eveniment.”

Studii și practici ale medicilor băcăuani

Lucrări cu teme interesante prezintă, în această conferință, și medicii băcăuani din Spitalul Județean de Urgență și nu numai: „Provocări în HVC” (dr.Luminița Popovici, medic șef Secție Gastroenterologie), „Contribuția imagisticii superioare în detectarea multifocală a sepsisului” (dr. Elena David, medic șef Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală), „Tratamentul medicamentos al insuficienței cronice și a bolii hemoroidale” (dr. Dan Perju, medic primar chirurg, și dr. Cristina Stănescu, medic primar dermatolog), „BPOC – noi provocări terapeutice” (dr. Ioana Dinu, medic primar pneumologie), „Boala Fabry” (dr. Elena Alistar, medic șef Secția Medicină Internă), „Asocierea chimioterapiei și radioterapiei în cancerele din sfera ORL” (dr. Mihaela Spiridon, medic șef Secție Oncologie, și conf.dr. Dragoș Iancu, de la UMF Iași, medic colaborator SJU Bacău Compartimentul Radioterapie), „Radioterapia în Oncologie” (conf.dr. Dragoș Iancu și dr. George Mihăilă, medic șef Compartiment Radioterapie Bacău), „Indicațiile în terapie intensivă” (dr. Georgel Dahnovici, medic șef Secție ATI), „Indicații în pneumologie” (dr. Gabriel Gavrilă, director Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău), „Profilul de rezistență la antibiotice” (dr. Marina Indreaș, de la Laboratorul de Analize Medicale), „Programul Național de Osteoporoză – beneficii și complianță” (dr. Elena Vătămănescu, medic șef Secția Endocrinologie), „Resuscitarea cardiorespiratorie – noile ghiduri” (dr. Elena Bilbor, medic șef Unitatea de Primiri Urgențe), „Neuropatia optică toxică indusă de antiritmice” (dr. Dana Călțaru, medic șef Secție Oftalmologie) și „Programul Național de Protezare, aspecte practice” (dr. Radu Panfil, medic șef Secție Ortopedie).

Evenimentul este creditat și cu puncte EMC (educație medicală continuă), atât pentru medici, cât și pentru asistenții medicali. Mâine, sâmbătă, lucrările în plen vor continua, tot la Sala Ateneu, începând cu ora 8.30.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri