19 mai 2024
Top StoryAu împlinit un secol de viață și se încăpățânează să facă agricultură

Au împlinit un secol de viață și se încăpățânează să facă agricultură

În vreme ce tinerii de la sate sau cei în floarea vârstei, apți de muncă, preferă ajutorul social, asigurat, încă, de stat, în județ, sunt zeci de fermieri care au împlinit un secol de viață și care se încăpățânează să facă agricultură. Femeile nu se lasă mai prejos, lucrând cot la cot cu bărbații, deși au trecut de mult de vârsta pensionării.

Majoritatea fermierilor care primesc subvenții de la stat sunt la vârsta la care, în mod normal, ar trebui să se bucure de liniștea pensiei. Însă, cifrele din evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) arată o altfel de realitate. Astfel, dintre cei aproape 17.000 de fermieri înregistrați la APIA, peste 10.300 au vârste cuprinse între 61 și 100 de ani, reprezentând aproape 40 la sută. Potrivit instituției citate, 142 dintre țăranii care mai fac agricutură, solicitând subvenții, au depășit vârsta de 90 de ani, unii chiar au împlinit veacul de viață. 86 dintre ei sunt bărbați, diferența de 56 fiind femei.

„Ca să poată primi subvențiile de la stat, cel care deține un teren agricol trebuie să fie fermier activ. Cu alte cuvinte, el trebuie să se ocupe de tot ce ține de lucrările pământului, de la arat, însămânțat, până la recoltat și valorificat producția”, a precizat Ghiță Burlui, directorul executiv al APIA Bacău. Interesant este că 16 persoane cu vârsta de peste 95 de ani au depus cereri la APIA, dintre care 10 sunt bărbați și 6 femei. Aceștia au declarat că lucrează suprafețe între 1 hectar și aproape 22 de hectare. „Trei dintre solicitanți sunt din municipiul Bacău, unul din Onești, restul din localitățile Helegiu, Oncești, Strugari, Dămienești, Lipova, Gura Văii, Filipești, Colonești, Cașin, Podu Turcului și Solonț”, a precizat Raluca Iacobeanu, purtătorul de cuvânt al APIA Bacău.



Femeile, cot lângă cot cu bărbații

Deși pare greu de crezut, țăranii aflați la vârsta senectuții încă mai țin de coada sapei sau mai mână animalele la păscut. Bunăoară, 26,41 la sută dintre cei care fac agricultură au între 61 și 70 de ani. Ciudat este că tinerii abia se mai regăsesc în statisticile APIA. De exemplu, cei cu vârste de până la 20 de ani, reprezintă doar 0,04 la sută din totalul celor care muncesc pământul, respectiv 6 persoane, ceva mai mulți fiind tinerii de 21 – 30 de ani, în speță, 353 persoane, reprezentând 2,13 la sută din total.

Exemplele pot continua cu fermierii de 31 – 40 de ani, doar 955 din acest segment de vîrstă ocupându-se cu munca câmpului, sau cei în floarea vârstei, de 41 – 50 de ani, în cazul lor, totalul ridicându-se la 2.231. Cert este că toți cei enumerați sunt depășiți numeric (și nu numai) de „colegii” lor mai în vârstă, 2.987 având între 51 și 60 de ani, 4.382 sunt de 61-70 de ani, diferența fiind ocupată, așa cum am arătat mai sus, de țăranii cu vârste cuprinse între 71 și 100 de ani. Din categoria celor bătrâni, 6.103 sunt bărbați și 3.957 sunt femei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri