În județul Bacău au fost confirmate 4 noi cazuri de rujeolă, în condițiile în care, de la începutul anului s-au înregistrat în total 32 de astfel de cazuri. În toate situațiile, au fost luate măsuri pentru supravegherea clinico-epidemiologică de către medicii de familie a contacţilor, pentru o perioadă de 18 zile de la izolarea cazurilor, s-au izolat cazurile suspecte de rujeolă în Secţiile de Boli Infecţioase şi s-au vaccinat contacţii eligibili la vaccinare, inclusiv cei care nu au numărul de doze necesar conform vârstei.

Recomandările specialiștilor de la Direcția de Sănătate Publică sunt de vaccinare a copiilor eligibili la vaccinare, mai ales că această procedură este gratuită!

Rujeola este o infecție virală acută, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită, enantem (semnul Koplik) pe mucoasele bucale și o erupție cutanată maculopapulară generalizată.

Conform site-ului Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile – Institutul Naţional de Sănătate Publică România, cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2-4 săptămâni, iar confirmarea şi clasificarea unui caz durează, în medie, 3 săptămâni.

La ora actuală, la nivelul judeţului Bacău nu există niciun focar de rujeolă.