În urma cu doua luni, prin proiectul RePatriot se lansa un apel catre primarii proaspat alesi ca ei sa se implice în dezvoltarea comunelor si oraselor pe care le conduc prin initierea de programe pentru Diaspora.

Astfel, a luat nastere proiectul „Zilele Diasporei”, prin care primariile care au dorit sa se implice s-au angajat sa organizeze, în luna august, evenimente dedicate românilor care in mare parte revin în vizita acasa. RePatriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat initiat in anul 2015 de peste 30 de lideri din business-ul românesc (antreprenori si executivi de top).

Numai sapte orase au organizat astfel de evenimente, intre ele doua din Moldova. Din unele surse (nici o sursa oficiala din tara nu da cifre exacte!), in Diaspora se afla acum circa patru-cinci milioane de români.

Ma asteptam sa aud si din judetul Bacau de asemenea evenimente, pentru ca de aici au plecat in lume enorm de multi oameni. Dar, numai Moinestiul a miscat un deget si promite ceva in preajma Craciunului.
E dreptul fiecarui primar sa percuteze sau nu la o astfel de „provocare”. Dar mi-a atras atentia noul edil al Oradei, un oras de la care trebuie sa luam lectii in multe privinte (promovarea turismului, reorganizarea autoritatilor locale etc.).

Primarul capitalei Bihorului anunta ca va avea un program special dedicat celor din Diaspora româneasca. Adica oameni plecati in strainatate vor fi invitati sa impartaseasca din experienta dobândita. O prima intâlnire a si avut loc, iar stranierii au spus cam cum ar vedea ei dezvoltarea orasului si a judetului.

O lectie de la care cred ca ar trebui sa luam notite.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Cu cine sa faceti la Bacau? Primaria nu e in stare sa-i primeasca in august pe cei plecati cu apa potabila. La biroul de evidenta populatiei aceiasi coada nu se face nimic de ani buni stiind afluxul specific. Stiti ca acolo s-au inchis si toalete pt a nu se folosi de cetateni. Va intreb eu in aceste conditii cum sa se intoarca ai nostri acasa? O bataie de joc si prostie fara margini din partea celor ce conduc orasul Bacau.

LĂSAȚI UN MESAJ