19 mai 2024
HomeActualitateATENEU 638: „Bacovia, în carne şi oase''

ATENEU 638: „Bacovia, în carne şi oase”

Ediţia pe luna octombrie a Revistei ATENEU este, atât pentru colectivul redacţional, cât şi pentru cititori una de referinţă, consistentă în subiecte, diversitate şi calitate. Remarc de la început excelentele cronici la două volume apărute recent şi lansate cu ocazia Festivalului Naţional „Bacovia” BAC-FEST 2022, în splendida grădină a Casei Memoriale „George Bacovia”, care se înscriu în efortul criticilor şi scriitorilor băcăuani de a continua cercetarea şi relevarea vieţii şi operei poetului şi prozatorului care a marcat, prin opera sa sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX.

Vorbim aici de George Bacovia. Criticul Marius Manta şi-a lăsat timp pentru a decanta impresiile critice asupra volumului „Iarăşi Bacovia!…Glose şi jurnal”, Editura BABEL 2022, semnat se profesorul, criticul şi istoricul literar Constantin Călin, ale cărui merite în cercetarea timp de peste 50 de ani a originii, semnificaţiilor şi receptării operei bacoviene au fost răsplătite cu Premiul Academiei Române. „Continuum bacovian” este titlul cronicii din revista ATENEU, sugerând, la fel cum s-a spus şi la lansare, că despre Bacovia nu s-a spus şi scris suficient şi nu întodeauna corect.

Tot Marius Manta, câteva pagini mai încolo, ne dezvăluie un alt Bacovia, de data aceasta, chiar dacă vă surprinde, erou de roman. „Trebuie să recunosc că am făcut parte dintre cei care nu s-ar fi aşteptat să-l vadă pe Adrian Jicu în postura de romancier […] Pe de altă parte, tot cu sinceritate, nu aş fi crezut că se poate construi – cel puţin prea lesne – un roman care să-l aibă drept nucleu pe însuşi Bacovia.” Romanul „Iorgu” (Ed. Humanitas 2022), autor criticul Adrian Jicu, este, mai afirmă Marius Manta, un docu-roman apropiat de tehnica unui scenariu de film, care nu plictiseşte, nu are zone moarte, se receptează cu interes, şi care sondează, cu mijloacele romancierului, epocile în care a trăit poetul, atmosfera, viaţa oraşului, viaţa lui Iorgu, familia, viaţa literară, socială şi politică, astfel că romanul se bucură de succes, de unul mare!



Este toamnă, e vremea festivalurilor, a reveriilor autumnale, cum sugerează şi Alin-Sebastian Popa atunci când consemnează un eveniment unic în cultura română, Simpozionul Naţional de Estetică, un veritabil dialog al artelor, aflat la ediţia a XXXII-a, organizat de Centrul de cultură „George Apostu”, iar Carmen Mihalache ne introduce în atmosfera unui alt eveniment singular al scenei româneşti Bac Fest Monodrame, festival concurs organizat de teatrul Municipal „Bacovia”, şapte zile de teatru, concerte şi dezbateri, care au succitat interesul criticilor şi spectatorilor.

Tot despre un festival scrie şi Violeta Savu: „Avangarda XXII”, al cărui organizator, mentor şi realizator este poetul, gazetarul şi eseistul Victor Munteanu. Mai rar în presa de astăzi, de aceea şi îl remarc, este abordarea unui gen aflat în mare vogă în anii ’60-’80, uitat şi mai puţin aplicat astăzi – romanul poliţist. Adrian Lesenciuc publică sub titlul „Despre o astfel de miză a romanului poliţist” o cronică-eseu a volumului „Ultima vară otrăvită”, semnat de Tony Mott, pseudonimul Antoanetei Galeş, prozatoare cu multe semnături în literatura de gen. Un succes a repurtat şi dramaturgia băcăuană la un concurs în Germania, reprezentanta Bacăului şi a României, Tincuţa Horonceanu-Bernevic, membră a USR, a fost finalistă cu piesa „Nataşa nu mai visează”, scrie Vilotea Savu. Felicitări şi la mai multe…visuri. Alte titluri de interes, alţi autori remarcabili: Ioan Dănilă (Româna inovativă), Ştefan Radu (Măsura sacralizării), Daniel Ştefan-Pocovnicu (Discursul final al reginei), Constantin Gherasim (Ceea ce nu se poate uita) , Gheorghe Iorga (Arthur Rimbaund. Feţele mitului), Cornel-Simion Galben (In memoriam Petre Vlase), Ion Fercu )(Prejudecăţile: infern şi provocare eternă).

Revista ATENEU se găseşte în toate punctele de difuzare ale SC Deşteptarea SA.

 

 

Alte titluri
Alte titluri

A început Turul Colinelor 2024

Turul Colinelor, evenimentul emblematic al zonei, și-a deschis porțile...

Scădere dramatică a sporului natural în județul Bacău

Datele provizorii pentru luna februarie 2024 dezvăluie o continuare...

Șomajul în județ: municipiul Bacău, în top

Rata șomajului în județul Bacău arată diferențe semnificative între...

Ultimele știri