Crestinii ortodocsi si catolici praznuiesc astazi Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mare, cum se mai spune in popor. Aceasta mare sarbatoare religioasa este pregatita printr-un post de doua saptamâni. Potrivit bisericii, Maica Domnului a fost anuntata de un inger ca se va muta din aceasta viata si ca apostolii, aflati in diferite locuri, au fost adusi pe nori pentru a lua parte la eveniment.

Este cea mai importanta sarbatoare a verii pe care credinciosii o tin pentru sanatate, casatorie, nastere usoara sau vindecare de boala. În zona Moldovei, Sfânta Maria Mare, praznuita pe 15 august, este considerata „a mortilor” fiind pomeniti toti cei ce au numele pornind de la cel al Preacuratei si doar la Sfânta Maria Mica, pe 8 septembrie, sunt sarbatoriti cei care poarta acest nume.

In aceasta zi, credinciosii se duc la biserica unde impart struguri, prune, faguri cu miere dupa care merg la mormintele mortile pentru a le tamâia. Potrivit unor vechi superstitii, de Sf. Maria Mare nu este bine sa-ti tai parul sau sa aprinzi focul in soba, pentru ca atragi ghinioanele.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ