"Asociatiile de proprietari nu mai au niciun cuvânt de spus la acordarea subventiilor"/ foto: Ramona Ionescu

Acordarea subventiilor pentru incalzirea locuintei i-a pus pe bacauani in block start-uri.

Unii bat drumul la Directia de Impozite si Taxe Locale pentru a face dovada ca nu au datorii la stat, altii bat la usa asociatiilor de proprietari pentru a face dovada domiciliului si a numarului de persoane, altii cer de la locul de munca adeverinta de salariat, unii completeaza cozile facute la primarie, iar când strâng toate documentele necesare intocmirii dosarului pentru obtinerea subventiei la incalzire, aglomereaza centrele de relatii clienti ale CET Bacau, unde depun documentatia cei care se incalzesc cu agent termic.

Daca in alti ani, asociatiile de proprietari erau sufocate in aceasta perioada de numarul mare de solicitanti, anul acesta, administratorii rasufla usurati ca au scapat de aceste atributii. „Locatarii vin la noi doar pentru o confirmare a faptului ca locuiesc la adresa inscrisa in cerere si pentru numarul de persoane care locuiesc la domiciliul respectiv. Nu trebuie sa le mai verificam noi declaratiile date pe propria raspundere, pentru ca acum se ocupa de acest aspect cei de la CET”, declara Maria Huluba, administrator la Asociatia de proprietari nr. 116.

PUBLICITATE

Pe lânga consumatorii CET-ului, anul acesta, pot beneficia de reduceri la subventiile pentru incalzire si persoanele care au centrala proprie de apartament si folosesc gaze naturale pentru incalzirea locuintei. „Din solicitarile de pâna acum, am observat ca se mentine numarul persoanelor care se adreseaza noua pentru obtinerea hârtiilor necesare la intocmirea dosarului pentru subventii la caldura. Stim ca limitele prevazute de Ministerul Muncii pentru acordarea de ajutoare de incalzire ramân la acelasi nivel ca si anul trecut”, spune Brândusa Dima, administrator la Asociatia de proprietari „Calugareni Nord”.

Un dosar stufos

Cererile-tip pentru obtinerea ajutorului de incalzire se gasesc la primarii. La cerere, trebuie atasat documentul ce dovedeste un eventual grad de dizabilitate, actele de identitate ale membrilor familiei, adeverinte de venit de la Administratia Financiara sau de la angajator, dupa caz, mandate postale sau extrasuri de cont, contractul de munca privitor la veniturile obtinute din strainatate, mandatele postale sau extrasurile de cont privitoare la alocatiile de stat pentru copii sau de intretinere si adeverintele de la institutiile de invatamânt privitoare la bursele pentru elevi sau pentru studenti.

Pentru venituri pe membru al familiei de pâna in 155 de lei, se primeste un ajutor de 240 lei, pentru venituri cuprinse intre 155,1 si 210 lei, ajutorul este de 216 lei, intre 210,1 – 260 de lei se acorda 192 de lei, intre 260,1 si 310 lei se acorda 168 de lei, intre 310,1 si 355 de lei se acorda 144 de lei, intre 355,1 si 425 de lei se acorda 120 de lei, intre 425,1 si 480 de lei se acorda 96 de lei, intre 480,1 si 540 de lei se acorda 72 de lei si intre 540,1 si 615 lei se acorda 48 de lei. Cei care au o masina mai noua de zece ani nu vor incasa ajutorul. La fel si persoanele care au depozite bancare mai mari de 3.000 lei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ