Erwin Rommel, cel care avea să devină cunoscutul mareșal german al Bătăliei pentru Africa, a luptat, în Primul Război Mondial, în România. El a fost ranit grav la mana in august 1917 in luptele pentru cucerirea Muntelui Coșna de lângă Oituz. Cota 789 Coșna era ultimul obstacol care împiedica intrarea armatelor germane și austro-ungare pe Valea Trotușului și, astfel, să cadă în spatele forțelor ruso-române care luptau pe frontul Mărășeștiului.

Asociația “Prospectorii Istoriei” susține că a reușit să identifice locul în care se afla punctul de comandă al forțelor germane din data de 11 August 1917 – punctul de pornire al atacului asupra fortăreței Coșna a trupelor Wurttemberg conduse pe atunci de locotenentul Erwin Rommel.

“Ulterior acestei date, se pare că în această zona au fost stabilite, pentru o perioadă mai îndelungată, santinele germane și rezerve mixte germane și austro-ungare, pentru a anunță și stăvili un eventual atac al Armatei Române dinspre est”, se arată în comunicatul Asociației.

“Tocmai eram pe punctul de a lansa atacul împotriva flancului ostil atunci când elemente din grupul lui Jung a apărut în flancul drept al companiei 2. Jung a continuat executarea misiunii sale de dimineața și urma să atace inamicul pe drumul
de creastă. Sosirea lui a decis bătălia în favoarea noastră; inamicul și-a angajat întreaga forță împotriva companiei 3 și a celor doua companii de mitraliere și nu mai avea nimic de aruncat împotriva atacului celor trei companii împotriva
flancul său și spate. Românii au cedat în grabă înălțimea lăsând o mare o parte din mitralierele lor pe câmpul de luptă.
La marginea pădurii, la șapte sute de metri la est de Dealul 674, locotenentul exemplar si curajos Jung, un lider respectat de compania sa, a primit o rană abdominală fatală. (…)

În timp ce Compania a 6-a a pus stăpânire pe jumătatea de vest a vârfului Muntelui Cosna – noi l-a numit Sediul Central – a 5-a companie a prins peste două sute de prizonieri, a pus stapanire pe pozitii inamice la vest și la sud de drumul creastă și a capturat mai multe mitraliere. O râpă largă ne-a despărțit încă de Muntele Cosna.

Un numar mare de români se retrăgeau pe drumul care duce pe versantul vestic și ei au fost în curând loviti de focul Companiei a 6-a. Trupele românești stăteau pe vârful Muntele Cosna și noi am început să primim foc de mitralieră și pușcă de
acolo. În timpul acestui schimb de focuri, splendidul meu adjutant Hausser a primit o rană la piept.”

Infanteria Ataca,
Erwin RommelPUBLICITATE