28 aprilie 2024
ActualitateAsistentul medical, omagiat la „Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești”

Asistentul medical, omagiat la „Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești”

După deschiderea evenimentului, oficiată de chiar managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, prof. univ. dr. Adrian Cotârleț, prima zi a manifestării a fost dedicată, conform tradiției, asistentului medical, piesă importantă în actul medical. Intitulat sugestiv „Asistentul medical – o forță a schimbării, resursă vitală în acordarea de îngrijiri în sănătate”, la evenimentul de debut au fost prezenți asistenți medicali din diferite spitale din țară și din străinătate care, în fiecare an, onorează cu prezența manifestarea, împărtășind tehnici și proceduri noi dedicate pacientului, actului medical complex de îngrijire a bolnavului.

Astfel, după modelul secțiunilor dedicate medicilor rezidenți și celor specialiști, programul zilei a fost gândit în așa fel încât tematica abordată să aibă un evantai larg de subiecte, evident, prezentate de nume notorii în domeniul asistenței medicale: Minodora Chicea, președinta filialei Bacău a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, asistent masterand Adina Comerzan, vicepreședinte nursing la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău, Marian Nedelcu – manager de calitate în sistemele de calitate, Sânziana Ciurez Ioniță, directorul executiv al Asociației Samas, pr. lect. dr. Ilarion Mâță, directorul Complexului de Servicii medico-sociale Hârja.

„Zilele medicale sunt așteptate cu emoție, an de an, și pentru noi reprezintă o reală bucurie de a ne întâlni, de a schimba experiențe, de a afla despre realizările colegilor noștri, atât pe plan profesional, cât și personal ”, a declarat, în debutul manifestării, Adina Mihaela Datcu, directorul de îngrijiri medicale la spitalul din Moinești.



Lauri și recunoștință pentru asistenții medicali care s-au retras din activitate

Au urmat momentele de premiere a asistenților medicali care s-au remarcat profesional, în întreaga lor carieră. Astfel, șase asistenți medicali care, recent, s-au retras din activitate, au primit diplome de merit: Mioara Bobeică, Iasomia Cojocaru, Carmen Șimon, Veronica Luca, Aluș Botezatu și Marinela Andrioaie. Apoi, de-a lungul întregii zile, au fost derulate numeroase simpozioane cu teme dintre cele mai diverse, cum ar fi „Bolile infecțioase cu transmitere respiratorie”, prezentat de profesor universitar dr. Carmen Dorobăț, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, „Durerea lombară cronică, apanajul tânărului sau al vârstnicului?, moderat de dr. Ramona Chitic, medic primar reumatolog la Spitalul Municipal de Urgență Moinești, „Rugăciunea – pastila nevăzută în alinarea durerii pacientului”, prezentat de pr. lect. dr. Ilarion Mâță, directorul Complexului de servicii medico – sociale din Hârja, „Impactul pandemiei și consecințele Covid – 19 în declanșarea sindromului Burnout asupra asistenților medicali din mediul spitalicesc, expus de asistent masterand Alina Comerzan, vicedirectorul de nursing la Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău.

Parteneriat cu Institutul de pediatrie Burlo Garofolo din Trieste

Programul primei zile a manifestării medicale a inclus și un moment rezervat semnării parteneriatului dintre Spitalul Municipal de Urgență Moinești și Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico – IRCCS – Burlo Garofolo din Italia, ca un important pas în dezvoltarea rețelei de asistență medicală. Această înțelegere are ca scop colaborarea între cele două entități pentru ca actul medical să se desfășoare la cel mai înalt nivel. Astfel, cele două spitale vor trimite, în schimb de experiență, atât medici, cât și asistente.

De reținut că, încă din anul 1968, IRCCS Burlo Garofolo este institutul de specializare și tratatament științific pediatric din peninsulă, de înaltă importanță națională în protecția maternității și a sănătății femeii, fiind considerat, totodată, unul dintre primele spitale de pediatrie din Italia și al 28-lea din lume pentru calitatea cercetării științifice. Spitalul oferă servicii de spitalizare și îngrijire înalt calificate minorilor, femeilor însărcinate și femeilor cu patologii ginecologice, cetățenilor italieni și străini. Anual, aici ajung sute de copii din diferite țări precum România, Ucraina, Bulgaria, Siria, Irak, Iran, Togo, Senegal, pentru a beneficia de serviciu medical de cea mai bună calitate.

Nu în ultimul rând, trebuie consemnate atât prezentarea de carte a Narcisei Cârligeanu, de profesie asistent medical la un cabinet școlar din Bacău, autoare a volumelor ,,Unde plecăm atunci când plecăm”, ,,Vreau să știu”, ,,Cercul, un sfârșit cât un început”, cât și expoziția de pictură a Liliane Răcătău, artistul despre care s-a spus că „oscilează, cu mare talent, între pictură și poezie”, și ea tot asistentă medicală, însă la Spitalul Județean de Urgență Bacău.

Vineri, vor urma intervenții chirurgicale transmise live, în aceeași zi fiind programat și un workshop de gastroenterologie digestivă terapeutică. Totodată, cu această ocazie, va fi inaugurat blocul operator aseptic, obiectiv modernizat cu echipamente și aparatură medicală de ultimă generație, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău și U.A.T. Municipiul Moinești.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri