24 aprilie 2024
ActualitateAsistentii medicali s-au perfectionat in vaccinarea populatiei

Asistentii medicali s-au perfectionat in vaccinarea populatiei

Peste 150 de asistente medicale din Spitalul Judetean de Urgenta (Maternitate, Pediatrie etc.), Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC), precum si de la cabinetele medicilor de familie din Bacau si zonele limitrofe au participat sâmbata, 18 aprilie, la un simpozion cu tema “Vaccinarea intre beneficii si controverse”. Manifestarea stiintifica, organizata de Filiala Bacau a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România (presedinte-Minodora Chicea) si sustinuta de catre conf.univ.dr.Aurica Rugina, de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa” Iasi, s-a desfasurat la Universitatea “George Bacovia”.

Timp de peste 4 ore, cunoscutul conferentiar universitar, care profeseaza si la Clinica de Pediatrie Iasi, i-a prezentat numerosului auditoriu argumentele stiintifice pentru care vaccinarea copiilor trebuie facuta si i-a explicat cum trebuie sa procedeze pentru ca parintii sa fie convinsi de beneficiile acesteia. Pe parcursul prelegerii, participantele au relevat faptul ca, daca in tara a crescut numarul parintilor care refuza vaccinarea copiilor lor, in judetul Bacau asemenea cazuri sunt extrem de putine.

“Sunt cazuri foarte rare. Unii au in familie copii cu probleme de sanatate pe care le pun pe seama vaccinului, dar care nu sunt justificate stiintific, iar altii au refuzat din motive religioase. Dar, repet, sunt cazuri cu totul izolate si numarul lor nu a crescut”, a spus Crina Martiuc, asistent medical, care profeseaza de 28 ani, din care, 19, in Maternitatea Bacau.



“In 30 de ani de activitate, am avut câteva cazuri de refuz, dar numai din motive religioase. Nu am avut niciodata o situatie in care parintele sa nu accepte vaccinarea copilului pentru ca s-a temut de reactiile adverse ale vaccinului. Si nu am avut nici macar un caz de reactii adverse postvaccinare”, a declarat si Cornelia Floares, asistent medical la un cabinet de medicina de familie din Buhusi.

Acelasi subiect a fost prezentat zilele trecute de catre conferentiarul universitar iesean si in fata asistentilor medicali din zonele Onesti, Moinesti si Podu Turcului (19 aprilie). Tema manifestarii stiintifice va fi abordata pe larg intr-un interviu cu conf.univ.dr.Aurica Rugina, care va fi publicat intr-o editie viitoare a ziarului nostru.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri