Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a mai alocat fonduri pentru asistenta gratuita in cabinetele stomatologice. Ultimii bani s-au acordat pentru primul trimestru al anului trecut. De atunci nu s-au mai prelungit contractele cu medicii care ofereau servicii gratuite, prin urmare nici bacauanii care aveau nevoie de tratament sau o lucrare dentara, dar nu aveau cu ce plati, nu au mai putut apela la ei.

“Suma alocata in anul 2013 pentru medicina dentara a fost de 419.500 lei, pentru un numar de 117 medici aflati in contract. Suma se refera numai la trimestrul I din 2013. Pentru 2014 nu stim inca suma care va fi alocata pentru acest tip de servicii deoarece nu s-au publicat Contractul cadru si Norma de aplicare pentru anul 2014”, a declarat Dan Stoica, director executiv Directia Relatii Contractuale din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bacau.

Consultatii gratuite in campania „Zâmbeste România”

In schimb, bacauanii pot beneficia de consultatii gratuite in cadrul campaniei „Zâmbeste România” ajunsa la a treia editie. Anul acesta a debutat la 1 aprilie si se va incheia la finele acestui an. Proiectul face parte din Platforma Europeana pentru o Sanatate Orala mai Buna (BOHEP), ampla initiativa europeana lansata în 2012.

Cu mesajul „Ai grija de sanatatea dintilor tai!”, campania pune accent pe cei trei pasi simpli pentru o sanatate orala corecta: periajul dintilor de doua, maxim trei ori pe zi, vizita la dentist în mod regulat si o alimentatie sanatoasa. Odata cu lansarea Campionatului National de Periaj, „Zâmbeste România”, s-a dat startul si la programul de educare în scoli, derulat alaturi de medici dentisti.

Peste 20.000 de copii din 7 orase, printre care si Bacaul, vor beneficia de sfaturi privind igiena orala si seturi de îngrijire. Pe de alta parte, sute de medici dentisti din mai multe judete s-au unit într-o retea nationala ce ofera consultatii gratuite în cabinete stomatologice. Din judetul Bacau s-au inscris 11 medici, dintre care patru din Onesti si unul din Comanesti. La cabinetele lor bacauanii primesc consultatii stomatologice gratuite iar doi fac si detartraj fara ca pacientul sa plateasca vreun ban.

„Eu am participat si anul trecut la aceasta campanie. Oricum, la mine la cabinet consultatiile sunt gratuite, asa ca nu ma afecteaza foarte tare. Acum ofer si detartraj gratuit. Pacientii trebuie sa spuna ca au vazut pe site si sunt programati. Va dati seama ca nu este usor. Este timpul meu, produsele mele si uzura aparaturii. Noi ne implicam, dar si pacientii trebuie sa fie interesati”,
dr. Lucia Dorodici – medic stomatolog

Un studiu realizat anul trecut, pe baza consultatiilor din scoli, 75% dintre copiii cu vârste între 5 si 13 ani au carii pe dintii temporari, iar 4 din 10 copii de pâna la 13 ani au deja carii, desi unii dinti definitivi apar de la 6 ani. În plus, 88% din dintii permanenti sunt afectati de carii care sunt neglijate si nu sunt tratate la timp.