A doua ediție a Târgului de produse locale, organizată prin proiectul „Se poate și aici” de Asociația BronxPeople în incinta complexului comercial Auchan din Bacău s-a încheiat duminică, 14 aprilie, după două zile de manifestări. În prima zi a avut loc și Festivalul Cozonacului, un concurs de gastronomie la care au participat 16 gospodine pricepute și care și-a desemnat câștigătorii. Evenimentele au avut ca parteneri Magazinul Auchan, Direcția pentru Agricultură Județeană și Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului.

Cei mai frumoși, dar și cei mai gustoși cozonaci din acest an la Festivalul de la Auchan au fost desemnați cei preparați de Irina Chifane (premiul I), Mihaela Botezatu (premiul al doilea) și Loredana Berbec (premiul al treilea). Premiul special al juriului a fost acordat celei mai tinere concurente, Sofia Elena Rău, în vârstă de numai cinci ani.

Cu Gigi Mandici, directorul magazinului Auchan Bacău, și cu Daniel Zodian, fondatorul Asociației BronxPeople, am trecut prin toate standurile Târgului de produse locale, dar și pe la atelierul gospodinelor, unde lucrau deja cei 16 concurenți cu vârste între 5 și 72 de ani. Acolo – am aflat de la Daniel Zodian – ingredientele necesare, dar și echipamentul de lucru, au fost asigurate de magazinul Auchan. Gospodinele s-au apucat serios de treabă, au frământat coca, au lăsat cozonacii la dospit, apoi i-au băgat în cuptoarele magazinului. Un juriu format din cinci persoane, între care două dintre clienții obișnuiți ai magazinului, au ales cei mai buni cozonaci. Nu a fost ușor, pentru că s-a ajuns și la „baraj”, ca în orice concurs serios.

Bunătăți culinare ca la bunica acasă

Până să se rumenească bine toți cozonacii am stat de vorbă cu unii dintre producătorii locali. Ionela Paliștan, din Brusturoasa, a venit, ca de obicei la asemenea manifestări, cu delicioșii păstrăvi afumați în cetină de brad și cu diferite alte produse din pește. Alături, Gabriela Sibișteanu, creatoarea brandului „Dulcețica Mamei”, din Hemeiuș, nu putea etala decât minunatele dulcețuri, dar și zacusca de hribi și alte asemenea preparate. Nici Asociația Crescătorilor de Albine din Bacău nu s-a lăsat mai prejos, iar în standul ei Relu Grigoraș, vicepreședintele, ne-a vorbit despre produsele specifice asociației, dar și despre condiția apicultorului de astăzi de la noi.

Tot acolo, Dorina Vrencean, din Coșnea (Agăș), ne-a arătat varietatea de brânzeturi din lapte de vacă obținute în întreprinderea ei familială, iar Lorena Chifane, de la BronxPeople, ne-a dat să degustăm surprinzătoarele dulcețuri din fructe fierte în diferite soiuri de vin. Nu l-am ocolit nici pe tânărul inginer Cătălin Iftimie, administratorul unui proiect Start Up din Moinești, care a deschis patiseria „Bunătăți de la Cătălin” cu rețete din caietele vechi ale bunicilor și mătușilor.

La final am trecut și pe la standul societății Pomaltoi din Letea Veche a doctorului pomicultor Florin Acatrinei, care a venit la târg cu material săditor din producția 2018, cu diferite soiuri de cireș, vișin, prun, măr, păr, gutui, alun, nuc, coacăz negru și roșu, agriș, mur cu sau fără ghimpi.
Însă despre ce am aflat de la producători cu această ocazie vom reveni într-un alt articol, pentru că e nevoie de ceva spațiu publicistic mai mare.

„Târgul de produse – a conchis Daniel Zodian – a fost o reușită, prin numărul dublu de participanți și prin varietatea și calitatea produselor expuse: produse din carne, lactate, dulcețuri, miere de albine, patiserie, dar și decorațiuni pentru masa de Paști și pentru atmosfera obișnuită acestei mari sărbători creștine”.

Următorul Târg al produselor locale este anunțat pentru luna octombrie.

„Dincolo de promovarea produselor din județul nostru, la târg au fost prezenți tineri care au pornit în afacere cu programul Start up nation, dovadă că băcăuanii au spirit de antreprenor. A fost o promovare a afacerilor acestor oameni și a celor care încearcă să relanseze produse tradiționale. Suntem alături de ei și le acordăm tot sprijinul nostru”.
Simona Barzaghideanu, directorul executiv al Direcției Agricole Județene Bacău

Alte articole