Cultul americanilor pentru armele de foc ar putea sa se diminueze pe masura ce se schimba datele demografice. Adam Winkler, profesor la Facultatea de drept a UCLA, scrie in Washington Post ca zilele sprijinului pentru NRA (National Rifle Association – Asociatia Nationala a posesorilor de Arme de Foc) sunt numarate. Sa lasam cifrele sa vorbeasca!

Sprijinul sau opozitia pentru controlul armelor este dictat de factori demografici cum ar fi rasa, nivelul educatiei sau zona de rezidenta – urbana sau rurala, crede Adam Winkler. Astfel, grosul sustinatorilor NRA este format din albi, care locuiesc in zonele rurale, cu o educatie relativ scazuta. Sondajele arata ca albii sunt, in majoritate, impotriva controlului armelor (57% fata de 40%). Dar, spune autorul, albii, care formeaza 63% din populatia SUA nu vor mai detine mult timp majoritatea. Minoritatile rasiale sunt pe cale sa depaseasca in numar albii. 72% din afro-americani se declara pentru controlul armelor, la fel ca 75% dintre hispanici, grupa de populatie cu cea mai mare crestere. Desi reprezinta doar 5% din populatia SUA, asiaticii isi vor tripla numarul in urmatoarele decade iar peste 80% se pronunta pentru un control cât mai strict al armelor de foc.

Americanii din zonele rurale, care se opun reglementarii (63% sunt pentru dreptul de a purta arma fara constrângeri legale) sunt in scadere ca numar, pe masura ce zonele urbane se inmultesc iar ariile metropolitane isi dubleaza suprafata. Populatia urbana se pronunta pentru controlul armelor (60% fata de 38%).

PUBLICITATE

Atitudinea fata de armele de foc are legaturi si cu nivelul de educatie: cei care se declara in favoarea dreptului de a avea arme au, in proportie de 50%, ca ultima scoala absolvita, in vreme ce oponentii sunt, in 58% din cazuri absolventi de colegiu. Autorul precizeaza ca intre 2002 si 2012 numarul absolventilor de invatamânt superior a crescut cu 24%.

Ar mai fi si alti factori care conteaza: scaderea numarului vânatorilor (de la 40 de milioane la numai 14 milioane) sau scaderea criminalitatii, toate acestea, sustine Adam Winkler, fiind factori importanti in disputa dintre aparatorii drepturilor de a purta arme si cei care solicita un control cât mai strict al acestora.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ