De data asta nu mai e vorba despre e-mailuri de prin Egipt in care se anunta existenta inchisorilor CIA in România si nici de zvonuri citate pe surse. De data asta articolul apare in Jane’s Defence – una din cele mai prestigioase reviste cu tema militara din lume – si citeaza surse guvernamentale americane. Pe scurt, Federal Business Opportunities, o agentie care intermediaza afaceri intre guvernul federal si contractorii privati (cum ar fi la noi SEAP) a publicat doua licitatii pentru transportul de materiale explozive din Europa de Est in postul iordanian Aqaba.

Unul din cele doua transporturi a plecat pe 5 noiembrie de la Constanta cu o incarcatura de aproape 1.000 de tone, din care jumatate a fost descarcata la Agalar, o zona militara de descarcare lânga portul turcesc Tasucu si jumatate la Aqaba.

Incarcatura navei Geisyr cuprindea automate Kalasnikov, mitraliere, aruncatoare de grenade AG7, rachete ghidate anti-tank precum si munitie: de exemplu, 85 de tone de cartuse pentru Kalasnikov au fost descarcate la Aqaba si 49 de tone la Agalar.

PUBLICITATE

Transporturile (ca a mai fost unul de la Burgas la Aqaba) au fost platite de US Navy’s Military Sealift Command, o structura care controleaza transporturile militare si de aprovizionare ale Marinei SUA. Cum nici Turcia si nici Iordania nu au armament de conceptie sovietica, Jane’s Defence trage concluzia ca transporturile au fost in beneficiul asa-zisilor “rebeli moderati” care lupta in Siria impotriva regimului lui Assad, si care, in mare parte, inseamna al Nusra, adica al Qaeda de Siria. Solicitarea de transport a fost depusa de Military Sealift Command pe 3 noiembrie.

Pe 4 noiembrie, premierul Ponta demisiona iar pe 5 noiembrie, vaporul cu arme parasea portul Constanta.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ