– Documentele cu drepturi de personal de la cele mai multe societati comerciale lichidate au ajuns la Braila – Pentru eliberarea, contra unei taxe destul de mari, a unei adeverinte cu grupa superioara de munca se poate astepta pâna la un an – Arhiva unor intreprinderi a fost distrusa in totalitate

Ajunsi in pragul pensionarii, mii de salariati traiesc cu teama in suflet ca nu vor reusi sa obtina documentele necesare (adeverinte pentru grupe superioare de munca sau sporuri salariale cu caracter permanent) care le dau garantia obtinerii unei pensii mai mari. Este vorba despre persoanele care au lucrat si la unitati economice desfiintate in urma cu multi ani si a caror arhiva de personal nu se stie pe unde a ajuns ori daca nu cumva a disparut definitiv.

Pentru a fi pusa la adapost aceasta arhiva, acum 10 ani s-a dat Ordonanta de Guvern nr.39/2006 prin care se stabilea infiintarea unor structuri in cadrul institutiilor judetene ale Arhivelor Nationale, care sa preia toate documentele de personal (state de plata, decizii de incadrare in grupe de munca, salarizare etc.) de la societatile economice lichidate, dar actul normativ a ramas doar pe hârtie. “Se preciza ca asemenea structuri se vor infiinta dupa ce se vor asigura spatiile, personalul si dotarile necesare, dar nu s-a dat nimic, niciun ban pentru acestea, ne-a spus Vilica Munteanu, fost director pâna acum o luna, când s-a pensionat, al Directiei Judetene Bacau a Arhivelor Nationale.

 

Ulterior a fost modificata ordonanta in sensul ca, pentru preluarea acestor documente de personal de la unitatile desfiintate, sa fie autorizati operatori privati. In general, lichidatorii agentilor economici scot la licitatie preluarea arhivei acestora si cine câstiga dintre operatori, acela o ia. Din pacate, la noi in judet nu exista niciun operator profilat pe gestionarea arhivei de personal a unitatilor desfiintate. Cele mai multe astfel de firme sunt la Braila. La Directia Judeteana a Arhivelor Statului este o evidenta a operatorilor privati si a agentilor economici din judetul nostru de la care detin arhiva, dar e in proportie de 80-85 la suta dintre acestia.”
Trebuie mentionat ca pe lânga Braila, unde se afla si arhiva CPL Bacau, mai sunt si alte orase in care sunt astfel de operatori privati. Ca de exemplu, Suceava, unde SC Arhivarul SRL gestioneaza arhiva Societatii Letea Bacau.

Efortul financiar poate fi in zadar

Asadar, cei interesati se pot adresa Directiei Judetene a Arhivelor Nationale, Bacau, str.Vasile Alecsandri, nr.5, cod 600010, telefon 0234511686. Dar daca aceasta institutie va va oferi gratuit informatiile cerute (evident, in masura in care le are), in schimb, firma la care a ajuns arhiva care va intereseaza va va supune la plata, “conform Legii nr.16/1996, republicata, si a avizului ANB-1942-R/13.02.2014 emis de Arhivele Nationale”.

Si nu va va costa câteva zeci de lei. Acum câtiva ani arhiva SC POBAC SA (fosta Intreprindere “Proletarul”) a fost preluata de o firma din Braila. O persoana care a lucrat la POBAC timp de sase ani i s-a adresat acesteia pentru a obtine adeverinta din care sa rezulte ca a lucrat in grupa a II-a de munca in perioada respectiva. I s-a raspuns ca se va onora cererea, dar “imediat ce vom primi dovada efectuarii platii taxei de cercetare /eliberare in valoare de 140 lei”.

In acelasi raspuns se mai mentioneaza: “Solutionarea cererilor de eliberare documente cu drepturi de personal se face in ordinea primirii si cererea dumneavoastra va fi solutionata in termen de maximum 12 luni de la efectuarea platii. Nu garantam ca rezultatul cercetarii va fi pozitiv”. Prin urmare, s-ar putea ca efortul financiar facut de solicitant sa fie in zadar!

Ultima speranta, la instanta

Alti angajati, insa, nu mai au nici macar aceasta sansa, de a obtine adeverinta necesara la pensionare, deoarece arhiva societatii comerciale la care au lucrat a fost distrusa in totalitate. Toate documentele cu drepturi de personal au fost degradate de inundatii sau date la o firma de colectare a hârtiei si au fost tocate marunt ori au ars, accidental.

Ce se poate face in aceste conditii? “Persoanele in cauza trebuie sa mearga la instanta de judecata si sa ceara reconstituirea cu martori a perioadei respective in care au lucrat la unitatea desfiintata, ne-a spus Alina Iftode, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Bacau. Pentru o asemenea speta i se vor adresa Tribunalului. Dar trebuie sa stie ca documentul de baza pentru stabilirea pensiei este carnetul de munca. Noi cerem, in plus, adeverinte celor care nu au temeiul legal in baza caruia li s-a acordat un drept salarial, cum sunt sporurile cu caracter permanent, sau au fost incadrati intr-o grupa superioara de munca.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

33 COMENTARII

 1. Tatăl meu a lucrat la Trustul de construcții Pitești(stațiune utilaje transport Pitești) și nu vor să-i elibereze adeverință în care să specifice grupa de muncă. Ce se poate face?

 2. am facut 2 ani la grupul scolar de constructii industriale iasi absolvit meseria dulgher avand contract pe 5 ani cu onesti ghe. gheorghiu dej care avea mai multe santiere prin tara. Eu am fost repartizat la Suceava la SANTIERUL Nr 5 langa fabrica de celuloza lucrand 2 ani Rugamintea este Cine ma poate ajuta sa obtin adeverenta de vechime cu sporurile ce imi revin. Santierul avea puncte de lucru pe tot teritoriu m-a la fab. de zahar, fab. de pal, la savinesti comb. chimic toate erau in constructii prin anii 1971- 1973 rog pe DOMNU sa va ajute in toate.

 3. am insistat mult sa aflu un raspuns dar vad ca lucrurile sant asa de bine puse incat asteptati sa murim cat mai repede DOMNUL SA VA AIBA IN PAZ
  A poate ca o sa-mi raspundeti dupa ce voi pleca din lumea aceasta sant tare amagit de lumea asta amagitoare si nu-mi doresc decat sa plec in lumea DREPTILOR si sa -mi gasesc linistea

 4. butum eugen tf0757386684
  am lucrat din24 ian1979 pana 12 oct 1993la intr metaloplast sa brasov meseria sudor cap la cap sectia jenti. am cerut adevrrinta la arhiva de la braila de unde a spus ca nu are documentele necesare..liste tabele ca s-au pierdut sau cam asa ceva.cum pot rezolva situatia . sunt nascut in 24 dec.1954.momentan sunt in pensie de boala
  si daca as avea grupa as putea iesi la pensie la limita de varsta si cu valoare mai

  mare…va rog ajutsti-ma cum sa procedez..

 5. la arhiva de la braila am primit raspuns ca nu au tabelele si listele cu salariatii nominalizati pentru grupe ca sa-au pierdut….am lucrat din 1979 pana1993 la intr metaloplast sa brasov ( fosta mecanica) in meseria de sudor cap la cap la sectia jenti
  va rog cum sa procedez pentru grupa …momentan sunt in pensie de boala cu grupa as putea iesi la limita de varsta si cu pensie mai mare va multumesc. sunt nascut la data de 24 decembrie 1954.

 6. Buna ziua vreau sa aflu unde este arhiva IT UNIREA SA din str Dristor 96 Bucuresti sector 3 pentru eliberarea adeverinta sporuri si cum trebui sa procedez Multumesc

 7. Stie cineva unde pot sa ma adresez pentru a afla detali despre firma de Constructi C.T.S-BUCURESTI CARE IN 1982 AVEA SEDIUL IN STRADA POPA NAN UNDE SE AFLA ASTAZI SEDIUL PRO TV?IMI TREBUIE O ADEVERINTA PENTRU PENSIONARE.VA MULTUMESC.

 8. Buna ziua va rog daca puteti sa-mi spuneti unde e arhiva de la ABATOR TOMESTI jud.IASI perioada1982 -1990 ,pt ONOFREI GHEORGHE JUD IASI .CART.DANCU COM HOLBOCA .

 9. Buna ziua unde pot gasi arhiva regiei tutunurilor cred ca acum se numeste Galaxy Tabaco daca sunt din judetul ialomita comuna alexeni mentionez am lucrat in perioada 1983-1988 multumesc

 10. Arhiva Moldoforest din Lunca Cetățuii Iasi fiind distrusă unde ar mai putea exista’ caut pt o adeverința cu plata integrala cumpărând apartamentul de la întreprindere in rate lunare in anii 1993-1995

 11. Buna ziua, va rog de ma puteți ajuta sa găsesc arhiva de la Moldoforest Iasi din perioada 1993-1995 cind am cumpărat un apartament cu plata in rate si am nevoie de o adeverința cu plata integrala va mulțumesc.

 12. Caut ARHIVA CARTILOR DE MUNCA BUCURESTI de la urmatoarele societati:
  > Antrepriza de Constructii SUD Carpati,
  > SORECO SA
  > MUNTENIA GLOBAL FINANCE SA=CUI 7226723

  Tel. 0722778435

 13. buna ziua vreaU SI EU O INFORMATIE CU ARHIVA PT MOLDOTEX HUSI ..E UNDEVA LA BRAILA DAR NU STIU DATE SI NR TEL..VAR ROG CINE MA POATE AJUTA. MULTUMESC.

LĂSAȚI UN MESAJ