Vorbeam, ieri, despre Arbitrajul Curtii de la Haga in privinta disputei pentru insulele din Marea Chinei de Sud. Perspectiva americana este clara: China trebuie sa se supuna si sa nu mai emita pretentii.

Beijingul a raspuns ca nu recunoaste jurisdictia Curtii de Arbitraj in aceasta chestiune. Iar analistul politic Dmitri Kosrev, de la RIA Novosti crede ca pozitia este corecta.

Citat de Sputnik, Kosârev spune ca un arbitraj presupune ca ambele parti accepta deciziile Curtii. Or, atunci când Filipinele au dus cazul in fata Curtii de la Haga, in 2013, China a anuntat ca nu va participa la proces.

PUBLICITATE

In ciuda acestui anunt, Curtea de Arbitraj a continuat cazul si l-a judecat conform Conventiei ONUL privind Dreptul Marii. Interesant – mai spune Dmitri Kosrev – este, insa, ca potrivit articolului 298 al Conventiei, se interzice expres punerea in aplicare a unei decizii de arbitraj in cazul in care solutionarea problemei prin arbitraj nu a fost agreata de ambele parti.

Atunci, la ce bun atâta deranj? Kosrev considera ca motivul disputelor din Marea Chinei de Sud nu este nici petrolul si nici gazul, nici altfel de resurse ci ca in acest caz a fost creata o situatie in care Beijingul sa fie pus in impas din punct de vedere strategic intr-o regiune care a fost considerata in mod traditional esentiala pentru dezvoltarea tarii.

Analistul de la RIA Novosti spune ca situatia in zona s-a deteriorat atunci când SUA au decis ca pot provoca un conflict intre China si vecinii sai cu scopul de a o impiedica sa devina prima putere mondiala.

Dealtfel, cazul a fost adus in atentia Curtii de Arbitraj de guvernul fostului presedinte Benigno Aquino, considerat pro-american. Noul guvern al Filipinelor, sub conducerea presedintelui Rodrigo Duterte, a anuntat ca sunt necesare negocieri pentru rezolvarea situatiei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ