24 aprilie 2024
ActualitateAproape 550.000 de lei lunar spor de COVID în SJU Bacău. Valul 4...

Aproape 550.000 de lei lunar spor de COVID în SJU Bacău. Valul 4 vine sau e adus din condei?

În vreme ce autoritățile ies cu declarații tot mai panicarde despre iminența și pericolul Valului 4 al Pandemiei, cifrele oficiale arată că stăm mult mai bine decât anul trecut pe vremea asta.

Prefectul de Bacău, Leonard Bulai, a publicat un apel public către populație, îndemnând lumea să se vaccineze imediat împotriva COVID 19. “Sunt dator să fac un apel public către cei care încă se mai gândesc la opțiunea de vaccinare împotriva Covid 19. Valul 4 a început deja în spitalele băcăuane. În ultimele 24 de ore au fost raportate 3 decese , 2 la ATI Spitalul de Urgență Bacău și 1 deces la ATI Spital Onești. Sunt persoane cu familii, nu doar o statistica. Și sunt totodată persoane care nu erau vaccinate. Vă rog, daca nu v-ati vaccinat până acum, să faceți acest lucru pentru binele dumneavoastră și al celor din jur! La centrele de vaccinare sunt disponibile toate serurile! Haideți să fim responsabili, acum în ceasul aproape al doisprezecelea!”, a scris prefectul pe Facebook.

Valul 4, mai slab, deocamdată decât valul 2



Statistic vorbind, în ciuda declarațiilor panicarde ale autorităților, numărul bolnavilor declarați a fi infectați cu virusul SARS Cov 2 este mult mai mic decât în perioada similară a anului trecut. Chiar și în spitale sunt internați mulți mai puțini pacienți de COVID decât în august 2020.

Astfel, pe 5 august 2021 erau, conform DSP Bacău, internați 13 pacienți în TOATE spitalele din județ, față de 307 pe 5 august 2020. Pe 6 august 2021 erau 17 pacienți în spitale, în vreme ce pe 6 august 2020 erau 302. Pe 23 august erau 43 față de 290 anul trecut, pe 24 august erau 43 față de 301 iar pe 29 august erau 67 față de 347.

Este interesantă și dinamica zilnică a pacienților. Observăm, din datele publicate de DSP, că există situații în care bolnavii de COVID se vindecă miraculos după doar o zi de internare. Sau că, în ciuda numărului relativ mare de infectați declarați, în spital ajung foarte puțini sau chiar deloc.

Astfel, pe 5 august au fost declarați 9 noi infectați, dar în spital au ajuns doar 4. Pe 7 august au fost declarați 6 noi infectați, nici unul nu a fost internat. Pe 23 august au fost anunțați 16 infectați, 0 internați, dar pe 24 august au fost declarați 20 de infectați, din care 14 au fost internați. Însă, pe 25 august au fost declarați 30 de noi bolnavi dar, a doua zi, numărul pacienților din spitale scăzuse cu 1. Pe 27 august avem 48 de noi infectați, iar pe 28 august numărul pacienților din spitale e mai mic cu 2.

Dr. Oana Secară: între vaccinați și nevaccinați nu e nici o diferență ca frecvența a îmbolnăvirilor

Dr. Oana Secară, unul dintre medicii băcăuani care nu s-au lăsat cuprinși de panica “pandemiei” are o opinie mai calmă. Întrebată ce sfat dă unei persoane, dacă să se vaccineze sau nu, aceasta a răspuns:

Sfatul pleacă de la următoarele adevăruri medicale: între vaccinați și nevaccinati nu e nici o diferență ca frecvență a îmbolnăvirilor. Faptul este deja demonstrat și publicat oficial de CDC în SUA. Mai urmează doar să se publice și studiile care arată că procentul cazurilor asimptomatice și ușoare la nevaccinati și respectiv vaccinați este sensibil egal.

Acest fapt este evident pentru practicienii care urmăresc foarte atent și fără «parti pris-uri» fenomenul. Desigur, este vaccinarea o opțiune liberă, în condițiile în care persoana știe de la bun început aceste lucruri, precum și faptul că produsele destinate vaccinării sunt încă la începutul testării ( ele se testează 5-7 ani, pentru a concluziona asupra efectelor adverse)” .

Mai mulți morți de COVID, mai puțini decedați per total

Conform Direcției Județene de Statistică, în luna iunie a anului 2021 au murit cu 56 de băcăuani mai puțin decât în perioada similară a anului trecut deși numărul decedaților oficial de COVID a fost mai mare: 11 față de 8.

Totuși numărul persoanelor decedate în județ în luna iunie 2021 este mai mare decât media anilor de dinainte de pandemie. Astfel, în iunie 2021 au murit 691 de persoane, în iunie 2020 – 747, în vreme ce în iunie 2019 au murit 639 iar în iunie 2018 – 652.

Putem presupune, în continuare, că diferența de decese este dată de moartea celor care nu și-au mai găsit tratamentul sau diagnosticul în perioada nebună a închiderii spitalelor pentru pacienții ne-COVID de anul trecut.

Aproape 550.000 de lei lunar, sporul de COVID în SJU Bacău

Nu este lipsit de importanță faptul că personalul medical implicat în tratarea pacienților COVID primește, suplimentar față de salariu, un spor. Deșteptarea a solicitat Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău să precizeze care este valoarea acestuia.

Conform răspunsului primit de la SJU, în spital sunt 235 de angajați care primesc sporul de COVID. Valoarea totală a sumelor plătite de CNAS în contul acestui spor este de 542 753 lei.

Numărul mediu lunar de pacienți COVID 19 internați în perioada ianuarie-iulie 2021 a fost de aproximativ 103 de pacienți pe luna începând cu 250 în ianuarie și scăzând treptat până la 0 în  luna iulie”, se arată în răspunsul SJU Bacău.

Cum se acordă sporul

Conform Direcției Județene de Sănătate Publică, Sporul de risc epidemiologic se acordă personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare care participă efectiv la aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave și altele asemenea stabilite de Ministerul Sănătății și declarate prin ordin.

Pe durata stării de alertă și de urgență instituite, în condițiile legii, pentru situația de risc epidemiologic determinată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României, precum și pentru o perioadă de 60 de zile de la data încetării stării de alertă sau de urgență, pentru personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din unitățile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, mărimea sporului este de la 75% până la 85% din salariul de bază, cu excepția personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din serviciile de ambulanță publice pentru care mărimea sporului este de 80%.

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri