Au început înscrierile în clasele pregătitoare pentru anul școlar următor, conform metodologiei și calendarului emise de Ministerul Educației. Părintii copiilor care împlinesc 6 ani până pe 31 august (inclusiv) sunt obligați să îi înscrie la clasa pregătitoare, nivel de studiu care face parte din învățământul obligatoriu de 10 ani. În schimb, părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019 inclusiv pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, doar dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscriși în grupa mare din învățământul preșcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat. Aceste testări se fac în cele 64 de centre speciale, de pe lângă școlile din întreg județul, care sunt afișate inclusiv pe site-ul Inspectoratului Școlar Bacău.

CALENDAR DE ÎNSCRIERE

•între 4 și 22 martie se vor completa de către părinți, online sau la unitatea de învățământ, cererile tip de înscriere. Tot în această perioadă, se va face și validarea lor la unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul 8.00-18.00, de luni până vineri.

• pe 25 martie se vor procesa aceste cereri și de către Comisia națională de înscrieri, între 26-27 martie se vor procesa cererile-tip de înscriere pentru solicitările făcute la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, iar pe 28 martie acestea se vor procesa și de către Comisia națională.

• pe 29 martie se vor afișa în unitățile de învățământ și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Bacău listele candidaților înmatriculați, a celor cu numărul de locuri rămase libere și a copiilor neînscriși după prima etapă.

• între 2 și 8 aprilie se vor depune cereri-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

• pe 11 aprilie se vor afișa la fiecare unitate de învățămant listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

• între 12 și 19 aprilie se vor centraliza și soluționa de către Inspectoratul Școlar a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

60 de clase numai în municipiul Bacău

Numai în municipiul Bacău sunt 1.493 locuri pentru clasele pregătitoare, repartizate în 60 de clase din toate școlile gimnaziale și colegiile din oraș. Cele mai multe sunt la Școala Gimnazială „Mihai Drăgan” (125), Școala Gimnazială Nr. 10 (100) și Școala Gimnazială „Miron Costin” (120).

Clase pregătoare sunt și în colegii și licee – la „Ferdinand I”, la Artă, Pedagogic, „Anghel Saligny”, „Dumitru Mangeron”, „N.V.Karpen” și la Liceul Tehnologic „Petru Rareș”, care au în structură inclusiv unități școlare pentru învățământul primar. În municipiul Onești sunt 352 de locuri la pregătitoare, în Moinești – 180, în Buhuși – 115, în Comănești – 217, în Dărmănești – 162, în Slănic Moldova – 36, iar la Tg. Ocna – 115. În comune, cele mai multe locuri sunt, cum era de așteptat, fiind cea mai mare comună din județ, în Dofteana, unde în cele trei școli gimnaziale sunt 96 de locuri.

„Pentru anul școlar viitor 2019-2020, în toate școlile din județul Bacău sunt 5.599 de locuri la clasa pregătitoare. Acest lucru înseamnă un total de 270 de clase. Elevii care nu vor fi înscriși în această primă etapă vor fi repartizați pe locurile rămase libere, în cea de a doua etapă, din luna aprilie. ”
Prof. Oana Bărbuț, inspector școlar Inspectoratul Școlar Județean Bacău