Casa Judeteana de Pensii (CJP) Bacau a inceput de ieri, 21 august, vânzarea unei noi serii de bilete la tratament (sejurul incepe in data de 1 septembrie), subventionate, destinate pensionarilor si asiguratilor.

De aceasta data institutiei judetene i-au fost repartizate 380 de bilete, din care 373 sunt alocate automat pensionarilor care au depus cerere din timp si au punctajul necesar. Restul de 7 bilete nu au fost solicitate de nimeni. Ele sunt pentru statiunile 1 Mai, Bala si Bizusa si sunt scoase la vânzare libera. Celelalte 373 bilete sunt in mult mai multe statiuni, unde baza de tratament apartine Casei Nationale de Pensii Publice sau unor firme private.

Acestea din urma sunt 1 Mai, Amara, Bala, Baltatesti, Caciulata, Covasna, Eforie Nord, Felix, Govora, Herculane, Lacu Sarat, Mangalia, Moneasa, Olanesti, Pucioasa, Nicolina, Sângeorz, Saturn, Sinaia, Slanic Moldova, Slanic Prahova, Tg.Ocna, Techirghiol, Tusnad si Vatra Dornei. La cumpararea biletului, pensionarii vor depune cuponul de pensie din luna august. Si ei, ca si toti ceilalti beneficiari, vor prezenta si biletul de trimitere de la medicul de familie ori de la specialist. Pensionarii care sunt pe listele de alocare au la dispozitie inclusiv data de 26 august pentru a-si cumpara biletul repartizat. Cei care au venituri doar din pensie vor achita numai 50 la suta din aceasta (se ia in calcul suma bruta, nu neta, ca in anii anteriori).

In cazul celor care obtin si alte venituri, contributia individuala suportata de ei va fi de 50 la suta din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, inclusiv din acelea acordate de casele sectoriale (armata, politie etc.), dar si din nivelul câstigului brut de natura salariala realizat, respectiv din suma lunara asigurata.

Este vorba, in principal, despre pensionarii care cumuleaza pensia cu salariul. Daca jumatate din veniturile lor totale, brute, depaseste pretul biletului, atunci ei vor suporta, evident, tariful acestuia. Aceasta inseamna 1.550 lei pentru unitati de categoria a II-a si 1.604 lei, la cele de 3 sau 4 stele. La veniturile in functie de care se stabileste contributia nu se iau in calcul indemnizatia data in baza unor legi speciale si nici aceea de insotitor al pensionarului de invaliditate de gradul I sau drepturile restante.

Salariatii vor achita jumatate din pretul biletului, daca veniturile lor nu depasesc salariul mediu brut pe economie. Cei care au venituri salariale mai mari decât acesta vor plati integral costurile. Dar persoanele cu dizabilitati au dreptul la gratuitate. Pentru aceasta ele trebuie sa prezinte certificatul de incadrare in grad de handicap si “Programul individual de recuperare si reabilitare sociala”. Acesta este eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Adulte.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ