Adeverințele pentru credite în baza sprijinului financiar pe teren agricol vor fi eliberate de centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cel mai probabil începând cu 20 iunie – ne informează Centrul Județean Bacău al APIA.

APIA a încheiat anul trecut convenții cu 16 instituții bancare și non-bancare în vederea eliberării de adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată (schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, măsuri compensatorii de dezvoltare rurală (Măsurile 10, 11 și 13) implementate în Campania 2018. Schemele care nu vor fi incluse pentru adeverințele eliberate în perioada următoare sunt cele de Ajutor Național Tranzitoriu și cele de sprijin cuplat vegetal. De asemenea, nu se eliberează încă adeverințe pentru subvențiile din sectorul zootehnic.

Toate convențiile încheiate între APIA, bancă și Fondul de Garantare a Creditului Rural/Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) vor fi postate pe site-ul instituției la adresa www.apia.org.ro.

Pentru a beneficia de adeverințe fermierii trebuie să depună o solicitarea scrisă, iar APIA Bacău eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2019 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, și/sau pentru măsuri compensatorii de dezvoltare rurală.

De asemenea, prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată pentru plată pentru schemele care fac obiectul convenției că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, după caz, asupra cererii beneficiarului. Se face referire la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenției și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite.

În anul 2018, valoarea creditului a fost de până la 80% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN (FGCR) și FNGCIMM garantează creditele acordate de bănci fermierilor.