28 aprilie 2024
EconomieAPIA Bacau a verificat zeci de mii de fermieri

APIA Bacau a verificat zeci de mii de fermieri

Angajatii Centrului Judetean Bacau al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au avut mult de lucru in 2013. In primul rând, au verificat zeci de mii de dosare pentru masuri de sprijin sau de interventie, i-au consiliat pe producatori, au eliberat adeverinte pentru credite, au facut controale in teren etc.

Numai la platile directe au fost depuse 24.790 dosare, cel mai mare volum de lucru inregistrându-se la centrele din Moinesti si Podu Turcului, unde media a fost de 572, respectiv 542 dosare/angajat. Pe lânga verificarea actelor din dosarele depuse de agricultori, APIA are sarcina de a verifica daca datele furnizate de fermieri corespund realitatii.

Nu sunt controlate toate exploatatiile, ci doar un esantion stabilit aleatoriu de sistemul electronic. Concret, se verifica daca animalele pentru care s-a cerut sprijin nu au fost sacrificate sau vândute, daca sunt inregistrate, daca suprafetele fermelor vegetale sunt cele declarate, daca sunt respectate conditiile de agromediu etc.



CJ APIA Bacau a verificat prin teledetectie masurile de eco-conditionalitate din 5.553 parcele, având 7.410 ha, 7 parcele cu 51,55 ha pe care se face agricultura ecologica, iar respectarea “Bunelor Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) pe 767 parcele cu 1.477 ha. Acestea din urma sunt obligatorii pentru toti producatorii care solicita ajutor in cadrul platii unice pe suprafata (SAPS). Controlul clasic a vizat 84 de parcele, având in total peste 100 ha.

S-au triplat controalele privind ajutorul UE

Angajatii APIA au si sarcina de a verifica daca e respectata legislatia privind asistenta financiara acordata din FEGA, FEADR si bugetul national. In acest scop, angajatii Compartimentului Inspectii, Cota de lapte si Supracontrol au format echipe mixte cu cei din Serviciul Control pe Teren.

Impreuna, in 2013, au efectuat 238 de actiuni care au vizat masurile de piata (“Planul national apicol”, “Fructe in scoli”, alimente pentru persoanele defavorizate, reconversia viilor etc.), 207 controale privind ajutoarele comunitare (fermele eco si cele de vaci din zonele defavorizate), 94 pe platile nationale directe pentru crescatorii de oi, 180 in fermele inregistrate cu cota de lapte care fac livrari si vânzari directe. Fata de 2012, cu exceptia masurilor de piata, activitatea de verificare s-a intensificat semnificativ. A crescut numarul controalelor la cota de lapte (de la 171 la 180) si la ajutoarele acordate de la buget (de la 61 la 94), iar la ajutoarele comunitare s-a triplat, crescând de la 69 la 207.

“Potrivit legislatiei in vigoare, precum si procedurilor interne, activitatea de inspectie si control a urmarit verificarea administrativa, respectiv, concordodanta si conformitatea documentelor originale cu cele in copie, precum si verificarea la fata locului a veridicitatii inscrisurilor din cerere in scopul dovedirii indeplinirii conditiilor de eligibilitate.”
Gabriela Mazilu, director APIA Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri