Zile grele pentru comerciantii care-si fac afacerile pe la standurile din Complexul Comercial Romalion. De mai bine de o saptamâna, practic, zona este monitorizata in fiecare zi de inspectorii Directiei Regionale Antifrauda Fiscala Suceava. Ore in sir, masinile inscriptionate cu sigla autoritatii de control au stationat in parcarea complexului angro, aparent, fara nicio explicatie, dar care, in mod cert, produceau efecte vizibile in rândul comerciantilor. In realitate, actiunile inspectorilor Antifrauda se inscriau in actiunea „Cristal”, derulata la nivel national, in care, mai ales, centrele angro au intrat in atentia ANAF-ului.

„Monitorizam”

Un barbat imbracat in uniforma gri imprimata cu logo-ul ANAF-ului si al Antifraudei si purtând cizme inalte de piele, veghea la intrarea in parcarea Romalion. Alti doi inspectori oprisera o masina si discutau cu soferul acestuia. Pe usa portbagajului unei masini Antifrauda, un alt inspector completa niste documente. La câteva zeci de metri, pe partea cealalta a parcarii, alti doi inspectori Antifrauda, aspteptau intr-o masina cu inscriptiile institutiei de control. „Monitorizam, asta facem”, au raspuns sec doi dintre inspectorii Antifrauda. Mergem oriunde ni se cere. Daca se vrea sa controloam firmele din Vaslui, mergem acolo, daca vor la Botosani, mergem la Botosani”.

Cu usile inchise

Efectul produs e maxim: zecile de comercianti care isi faceau veacul pe acolo si-au luat pauza in acea zi. Forfota din zilele bune lipsea aproape cu desavârsire, in parcare fiind cel mult zece masini. „Probabil, i-am speriat. Nu vedeti ca toate containerele astea sunt inchise? Asta e, sa se sperie daca nu sunt corecti, nu?!”, imi spune un alt inspector care supreaveghea, singur, dintr-o alta masina Antifrauda. La intare in standuri, doua femei, probabil vânzatoare, discutau pe acelasi subiect: controlul Antifraudei.

Sperietoare de… clienti

Un alt vânzator ce parea a fi chiar proprietarul afacerii se plânge de maniera in care Antifrauda isi face treaba prin zona. „Nu e normal sa stea lânga stand, sperie lumea mai mult. Nu mai vindem nimic. Si s-a simtit asta. Inteleg, m-a gasit in neregula, sa ma sanctioneze. Dar nu sa faca asa ceva. Pe o batrâna a luat-o la intrebari de ce cumparase doua baxuri cu ulei”, spune comerciantul.
Cert e ca astfel de actiuni vor continua pe tot parcursul anului, urmând ca, dupa 1 ianuarie, Antifrauda sa demareze un alt control generalizat, probabil cu o alta tematica.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

    • Mare taran esti dane. Problema incepe de sus si se termina in jos cel putin asa trebuie vazut. Aia s micuti la tara dar tu esti un cocalar obosit care o pazeste pe vecina din sat care are magazin si o invidiaza. Esti frustrat ca nu vinzi si tu doua paini si un bax de suc. Habar nu ai cum se face economia si ce se cere ca sa functionezi ca magazin. Daca ar fi dupa tine ti-ai face cumparaturile doar de la supermarket. Nu te as primi in magazin.

  1. Ce aveți cu cei mici din bani lor va primiți salariile, dacă nu ar fi cei mici cei de la anaf nu ar mai trai în luxul în care traiesc, pe bani cui sunt cazati în hoteluri de lux?

LĂSAȚI UN MESAJ